Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) başlattığı ‘Zeytin Dalı’ harekâtında Fırat Kalkanı’na oranla çok daha büyük bir kararlılık içinde olduklarını, çok daha fazla sayıda teröristin bulunduğu Afrin’i en kısa sürede temizleyip gerçek sahiplerinin yerleşmesini hedeflediklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanı, Irak’a yaptığı geziden dönüşte dar bir gazeteci grubuna yaptığı açıklamada, Irak yönetimiyle de terör örgütü PKK’nın konuşlandığı Sincar’a ortak operasyonun konuştuklarını vurguladı.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

TİLLERSON’A: YPG AĞZIYLA KONUŞMAYIN

“ABD Dışişleri Bakanı Tillerson telefon görüşmesinde dedi ki; ‘Arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre Türkiye’ye roket falan atmamışlar’. Ben de dedim ki ‘Biz kendi arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiyi dikkate alırız.’ Şunu da söyledim. Fırat Kalkanı operasyonu sırasında YPG size ‘Rakka’ya girmeyiz, sizinle işbirliği yapmayız’ diyordu. Şimdi de benzer bir şey yapıyorlar. ‘Lütfen onların ağzıyla bizimle konuşmayın’ dedim.

ABD DURDURMAZSA BİZ DURDURURUZ

Biz ABD’ye diyoruz ki, ‘yanımızda değilseniz gölge etmeyin, karşımıza da çıkmayın’. Menbiç’teki teröristler sürekli taciz ateşi yapıyor. Özgür Suriye Ordusu’na, Fırat Kalkanı bölgesindeki askerlerimize saldırıda bulunuyorlar. Eğer ABD bunu durduramıyorsa biz oradayız ve durduracağız.

ÖLECEKSEK BİR KERE ÖLÜRÜZ

Halkımızın hissiyatını ve taleplerini görüyorsunuz. Bu hissiyatı Tillerson’a da aktardım. İlişkilerin geleceği ABD’nin bundan sonra atacağı adımlara bağlı. Terörle mücadele benim için hayati bir mesele ve bu meselede ben hangi adımı atmam gerekiyorsa bu adımı atmak zorundayım. Atmazsam yarın benim geleceğim ülke olarak tehlikeye düşer. Bu konuda da kimseden korkmayız, kararlıyız. Öleceksek bir kere ölürüz.

RUSYA DA GERÇEĞİ GÖRDÜ

Hem ABD’ye hem de Rusya’ya terör örgütünün bu iki ülkeyi de kullandığını söylüyorduk; Rusya da artık herhalde bu gerçeği gördü. Terör örgütü üzerinde yarış da olmaz, burada bir yılan var, benim evimde mi senin evinde mi kalsın. Böyle bir şey olur mu?

KARARLILIK FIRAT KALKANI’NDAN ÖTE

Fırat Kalkanı’ndan da öte bir kararlılık var. Burada daha fazla terörist var. Ve hepsini de temizlememiz lazım. Suriye’de çözüme giderken terör örgütlerine karşı mücadele yapılır. Bu bizim için de elzem... Düşünün yarın bir siyasi çözüm oldu, geçiş hükümeti oldu, anlaşıldı. Bu sefer herkes topyekûn YPG gibi Suriye’nin toprak bütünlüğünü bölmek isteyenlere karşı mücadele edecek.

SİNCAR’A ORTAK OPERASYONU KONUŞTUK

Irak’la konuştuğumuz konulardan bir tanesi Sincar bölgesindeki PKK varlığına karşı ortak operasyon. Onlar da ‘Bu PKK’lıların DEAŞ’tan farkı yok, bu tehdide karşı işbirliği yapalım’ dediler. Sincar bölgesinde de Suriye sınırlarının güvenliğini bizzat ele alacaklarını, kontrol altına alacaklarını ve PKK-YPG geçişlerini tamamen önleyeceklerini söylediler. Biz de ihtiyaç varsa her türlü desteği veririz dedik. Ve Irak’tan da birlikte temizlenmesi noktasında elimizden geleni birlikte yapalım dedik.”

AFRİN’İN BÖLGE HALKINA TESLİMİ EN DOĞRUSU

“Afrin’in yönetiminin o bölgede yaşayan insanlara teslim edilmesi en doğru çözüm olur. Bu insanlara güvenlik, eğitim, altyapı desteği bu tür imkânlar sunulur.

Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na harekât düzenleyeceğimize ilişkin verdiğimiz notayla ilgili ‘rejimle ilk temas’ gibi yorumlar oldu. Fakat bu öyle bir olay değil. Daha önce Fırat Kalkanı operasyonu sırasında da benzer bir bilgilendirmede bulunmuştuk. Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu hiç kapanmadı zaten ve BM üyesi olan Suriye devletini temsil ediyor. Bu nedenle bilgilendirme yapmamız doğaldır. Fakat izin alma falan değildir.”