Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna geriliminin gölgesinde bugün video konferans yoluyla görüşecek. İki liderin görüşmesinin 18.00'de başlaması bekleniyor.

ABD yönetiminden ismi açıklanmayan yetkililer, Biden'ın Putin'i Ukrayna'yı işgal etmesi halinde "bugüne dek görülmemiş sertlikte ekonomik yaptırımlarla" tehdit edeceğini öne sürdü. Reuters ajansına konuşan bir kaynağa göre, olası yaptırımlar Rusya'nın en büyük bankalarının yanı sıra Moskova'nın rubleyi dolar ve diğer para birimlerine çevirebilme kapasitesini hedef alabilir.

'YAPTIRIMLARIN HEDEFİ PUTİN'İN YAKIN ÇEVRESİ OLABİLİR'

Ajansa konuşan üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisi, ABD başkanının ekibinin olası bir Ukrayna işgali senaryosu için bir dizi ekonomik yaptırım belirlediğini söyledi. Bir başka kaynak ise Putin'in yakın çevresinin de hedef alınma ihtimalinin görüşüldüğünü ama henüz bir karar alınmadığını öne sürdü.

Reuters'ın kaynaklarından biri, "Biden, eğer Rusya bu yolda (işgal) ilerlerse çok gerçek bedelleri olacağını açıkça söyleyecek ama aynı zamanda, diplomasiyle ilerleme açısından etkili bir yol olduğunu da vurgulayacak" dedi.

CNN: RUSYA SWIFT SİSTEMİNDEN ÇIKARILABİLİR

CNN International ise ABD'nin, Ukrayna'nın işgal edilmesi halinde Rusya'yı uluslararası SWIFT sisteminden çıkaracak kadar aşırı bir adım atabileceğini öne sürdü. Bloomberg de, ABD ile Avrupalı müttefiklerinin Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'nu hedef alan yaptırımları düşündüğünü yazdı.

KREMLİN: PUTİN GARANTİ İSTEYECEK

Ukrayna sınırına asker yığma ve işgale hazırlanma iddialarını reddeden Putin'in ise görüşmede Biden'dan, NATO'nun doğuya doğru genişlemeyeceği konusunda garanti istemesi bekleniyor. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, görüşmenin "NATO'nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesine" ve Moskova için uzun vadeli güvenlik garantilerine odaklanacağını söyledi.

Putin geçtiğimiz hafta, NATO'dan daha fazla genişlemeyeceği ve Ukrayna dahil, Rusya yakınındaki ittifak üyelerine belirli türde silahların konuşlandırılmayacağı yönünde yasal garantiler istediğini söylemişti. Peskov'un açıklamasına göre, Rusya lideri Biden'la görüşmesinde ikili ilişkiler ve Ukrayna'nın yanı sıra bu güvenlik garantisi girişimini de gündeme getirecek.