Almanya Başbakanı Merkel'in gümrük birliği ile ilgili açıklamasına yanıt veren Bakan Çelik, bu tür açıklamalar sakıncalı. Gümrük Birliği konusunda acelemiz yok" dedi

AB Bakanı Ömer Çelik ve İngiltere'nin Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan açıklama yapıyor. Ömer Çelik, "DEAŞ insanlığın başındaki en büyük belalardan biridir. Biz büyük bir dayanışma içerisindeyiz, İslamafobi ve Anti semitizim gibi konuları konuştuk " dedi. Adil Öksüz konusuyla Almanya'ya nota verilmesine ilişkin, "Hiçbir dostumuz bir katili barındıramaz. Vahim olan şudur ki, hükümete Adil Öksüz sorusu sorulduğunda "Ben bunu yalanlayamam ya da doğrulayamam" dedi. Biz bunun diplomatik olarak ne demek olduğunu biliyoruz" ifadesini kullandı.

'AB İÇİN ZAAF OLUŞTURABİLİR'

Merkel'in Gümrük Birliği Anlaşmasını güncellemeyeceği sorusuna Ömer Çelik şu yanıtı verdi. "Talihsiz bir açıklama. Şunu altını çizmek gerekir. AB'ye bir Avrupa ülkesi talimat vermemelidir. AB için zaaf oluşturacak bir açıklama. AB'yi zayıflatmak isteyenlerin yaptığı birt açıklamadır. Türkiye AB ülkeleriyle sorun yaşayabilir. Ama bu sorunları ülkeler kendilerine indirgememelidir. Birliğin genetiğinde bir değişime yol açar. Almanya ve Türkiye arasındaki sorunu Avrupa Birliğinin yansımasına AB komisyonu izin vermemelidir. Bu AB'nin temel mekanizmasına aykırıdır. Gümrük Birliği bizim tek taraflı istediğimiz birşey değil. Gümrük Birliği konusunda acelemiz yok. Bu konunun hızlanması gerekiyordu. Obama döneminde de anlaşma sağlanamamıştı. Trump döneminde de sağlanamamıştı" dedi.