İktidara yakınlığı ile bilinen A Haber'in referans olduğu raporun yalan olduğu ortaya çıktı. Akdeniz bölgesinde orman yangınları sürerken, "Türkiye yangınlara hızlı müdahalesiyle örnek ülke oldu" başlıklı bir haber yayınlayan A Haber, haberde "Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi'nin açıkladığı verilere göre, Türkiye'de yangın başına 6.2 hektar yandığını" aktardı.


ABD, İspanya, Fransa, Kanada gibi ülkelerde yangın başına düşen alanı örnek veren A Haber'in yayınladığı raporda, 'Yangın başına düşen alan' diye bir sıralamanın yer almadığı ortaya çıktı.

A Haber, haberde bahsettiği EFFIS (Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi) verileriyle Türkiye'nin dünyada örnek olduğunu iddia etti. Ancak EFFIS'in 2020 tarihli orman yangınları raporunda Türkiye'nin yangınlara müdahalede hızlı olduğunu gösteren bir veri yer almıyor.

Raporda, "Yangın başına düşen alan' diye bir alan yer almadığı gibi orman yangınlarıyla iligli ABD ve Kanada'ya dair veriler de almıyor.

Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine değinilen raporda, Türkiye, 2020 yılında orman yangınlarından en çok alan kaybı olan dördüncü ülke konumunda.

EFFIS'teki rapora göre, 2016 yılından 2020'ye kadar çıkan 30 hektarın üzerinde alanın etkilendiği 472 yangında toplam 99 bin 857 hektar kül oldu.


Raporda Türkiye'deki orman yangınlarını gösteren harita

2020 yılında her ay oran yangınlarının görüldüğün belirten raporda yangınların dörtte üçünün ise Temmuz ve Eylül ayları arasında çıktığı kaydediliyor.

EFFIS'in sistemindeki 2008-2021 arasındaki karşılaştırmalı verilere bakıldığında, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkeler arasında en çok yangın çıkan ülke olduğu görülüyor. En çok yanan alan verisinde de Türkiye ilk sırada.

A Haber'in haberinin doğruluk payının olup olmadığını bir kullanıcının önerisi üzerine araştıran teyit.org da referans olunan raporun "yalan" olduğunu ortaya koydu. teyit.org haberin "yanıltıcı yönlü" olduğunun da altını çizdi.