Genelgede, belirlenen esaslar çerçevesinde, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından alınan kararlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürmeleri istendi.

Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre; genelge, "şiddet için başvuruda bulundu ama koruma önlemi alınmamıştı" gibi olayların bir daha yaşanmaması için alınacak önlemler sıralandı ve bunların hepsine uyulması istendi. İşte kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin önlenmesi için alınacak yeni önlemler:

KİŞİYE ÖZEL TAKİP: Güvenlik birimleri koruma tedbiri alan kadınlar için vaka bazlı çalışacak. Önleyici tedbir kararı olan şiddet uygulayanların geçmiş suç ve mükerrer şiddet kayıtları kolluk birimleri tarafından analiz edilecek. Riskli durumlarda tedbir kararlarının uygulanması titizlikle takip edilecek. Suçlunun, kadının yanına yaklaşmasına neden olacak tek bir boşluk bırakılmayacak.

BAŞVURMASA DA KORUMA: Şiddet mağduru kadının hayati tehlikesi varsa başvuru talebinin olup olmadığına bakılmadan geçici koruma önlemleri alınacak.

HEMEN UYARILACAK: Kadına yönelik şiddet suçu işlediği için cezaevinde bulunanlar tahliye edilir ya da kaçarsa korumlar hemen koordine olacak. Kadın bu konuda uyarılırken, kurumlarda korumaya dönük işlemleri yapacak.

SİLAH YOK: Şiddet uygulayanlar silah taşıyamayacak.

DENEYİMLİ PERSONEL: Şiddetle mücadele alanında deneyimli personelin görev yeri sık değiştirilmeyecek.

KADIN PERSONEL BAKACAK: Mağdur kadınların kendilerini rahat hissedebilecekleri fiziki koşullar oluşturulacak ve işlemler de bu konuda eğitim almış kadın personel tarafından gerçekleştirilecek.

UZLAŞMA VE ARABULUCU YOK: Koruyucu veya önleyici tedbir kararlarının alınması ve yerine getirilmesi aşamasında şiddet mağduru ile şiddet uygulayan arasında uzlaşma ya da arabuluculuk önerilmeyecek.

ERKEN EVLİLİKLER: Asayiş alanında görev yapan kolluk görevlilerine, kadına yönelik şiddetle mücadele, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele gibi konularda sık sık eğitim verilecek.

KORUMAYA ALINACAK

Bir çok olay sonrasında hayatını kaybeden ya da ağır şiddet gören kadınların "defalarca şikayetçi olduğu halde bir işlem yapılmadığı", koruma verilse hayatının kurtarılabileceği ortaya çıkmıştı. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için de güvenlik birimleri gerekli önlemleri alacak. Süregelen şiddet vakalarında, koruma talebi hemen işleme konulup gereken yapılacak.


SAVCILIĞA HEMEN BİLGİ

Sağlık kuruluşlarına başvuranlardan şiddet mağduru oldukları tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Savcılığına ve ŞÖNİM'e hemen bilgi verecek.