Son günlerde ortaya atılan "60-70 yıllık namazı kaza ettiren namaz" şeklindeki söylentilere yönelik 'Büyük İslâm İlmihâli' kitabında ço net açıklamalar yer almakta. İşte o açıklamalar:

"Kazaya kalan altmış, yetmiş senelik bir çok namazlar belli bir günde (Ramazan ayının son cumasında) kılınacak bir günlük namaz ile kaza edilebileceği ve böylece bağışlanacağı hakkındaki sözlerin hiçbir dini değeri yoktur. Bu konuda rivayer edilen bir hadis, hadis alimlerinin ve diğer alimlerin açıklamalarına göre asılsızdır, uydurmadır, ümmetin icmaına da aykırıdır. Çünkü böyle herhangi bir ibadet, senelerce terk edilmiş olan farzların ve vaciblerin yerini tutamaz. Böyle bir iddia, farzların ve vaciblerin terk edilmesini, önemsenmemesini gerektireceğinden, akla, şeriata ve hikmete aykırıdır. Günah kolaylığa sebep olmaz. Bu usul ilminde esastır. Bir de bu hadisi nakledenler hadis alimlerinden değillerdir. Bir kaynak da gösterememektedirler. Artık bu naklin ne değeri olabilir?

Kazaya kalan namaz, bizim için yerine getirilmesi gerekir. Biz bunu yerine getirmek zorundayız, bunu yapmazsak azaba hak kazanmış oluruz. Şu kadar var ki, kazaya kalmış olan bir namazı Yüce Allah dilerse bağışlar dilerse bağışlamaz. Herhangi bir ibadet sebebiyle de sahibine bir çok sevablar da verebilir Kimse bunlara karışamaz ve bunlar üzerinde kesin hüküm veremez.

Ayırca bu husus ile alakalı şöyle bir kaynak da mevcuttur;