Doktor Rümeysa Berin Şen'in nöbet sonrası kaza geçirip ölmesi, 36 saat nöbet uygulamasını tartışmaya açtı. Doktorların sürekli rahatlısızlıklarını dile getirmesine rağmen bir türlü düzene sokulamayan 36 saatlik nöbet uygulaması, 25 yaşındaki genç doktorun nöbet sonrası geçirdiği kaza nedeniyle toplum tarafından sorgulanmaya başladı.

Türkiye'de doktorların tuttuğu 36 saatlik nöbet tartışılırken, gelişmiş ülkelerde hastanelerdeki nöbet uygulamasının nasıl olduğu merak konusu oldu.

DOKTORLAR ÜLKEYİ TERK EDİYOR

Yoğun mesai ve özlük haklarının iyileştirilmemesi nedeniyle birçok doktor istifa ederer yurt dışına gidiyor. Yabancı ülkelerde doktorların çalışma saatleri ve özlük haklarının Türkiye'ye göre çok iyi olması doktor göçüne sebep oluyor.

Yapılan araştırma, İngiltere, İspanya , ABD ve Almanya gibi ülkelerde 36 saatlik nöbete izin verilmediğini ortaya koydu.

İNGİLTERE'DE "GÖNÜLLÜYE BİLE" İZİN VERİLMİYOR

İngiltere'de çalışma saatleri kesin kurallarla belirlenmiş. gece nöbet tutan birisi gönüllü olsa dahi ertesi gün çalışmasına izin verilmiyor.

ABD'DE 12 SAAT

ABD'de doktorlar gece mesaisinde 12 saat, gündüz mesaisinde ise 10 saat nöbet tutuyor. ABD'da daha önce nöbetler 24 saat esasına göre düzenlenirken, bir asistanın nöbet sonrası yaptığı kaza sonucu ölmesi, nöbetlerin yeniden düzenlenmesine neden oldu.

ALMANYA DİNLENDİRMEDEN ÇALIŞTIRMIYOR

Almanya'da doktorların ortalama mesaisi 12 saat. Eğerbir doktor nöbete çağırılırsa, ondan sonraki 8 saat dinlendirmeden asla çalışmaya başlayamıyor.

İSPANYA'DA 10 SAAT

İspanya'da doktorların normal mesai saatleri 09:00-16:00 arası. Doktorların maksimum çalışması 10 saat. Bir doktor isterse 24 saat çalışabiliyor; ama bu pek tercih edilmiyor...