İstanbul' daki trafik sorununa çözüm olması beklenen boğazın üçüncü köprüsünde sona gelindi. Son tabliye de törenle yerleştirildi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Son tabliyenin kaynağını da Cumhurbaşkanı Erdoğan Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım yaptı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada "Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle tamamlanıp açılışını gerçekleştireceğiz" dedi.



28Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu incelemelerde bulundu.

Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamasından satır başları;

Büyük projeleri birer birer gerçekleştiriyoruz ve bu köprü de bu projelerden bir tanesidir. Bir güzel yanı da, 1. ve 2. köprüyü yabancılar yaptı, bu köprüyü Türkler yaptı. O zamanlar Japonlar yapardı biz onlara hizmet ederdik, şimdi Türkler yapıyor. Bu da Türkiye'nin aldığı yolu gösteriyor. Bir kez daha bu hayırlısı olsun diyoruz. Marmaray'la beraber ilk defa geçen 2. köprüden geçen araç sayısı 12 milyon azaldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasından satır başları;

İstanbul, 6 kez 2 kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Ülkemiz için bir iftihar projesidir. Bugün İstanbul için tarihi bir gündür. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle bir kez daha dünyanın gündemi pozitif olarak geliyoruz. Bu dünya için de çok önemli bir proje. Asya ile Avrupa'yı tekrar birbirine bağlamış oluyoruz. Bu takılacak olan son parça, gönülleri birleştiren bir parçadır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Bizim dünyaya en önemli mesajımızdır. Sağ tarafımız Karadeniz ve Boğaz'dayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle projeleri ancak büyük düşünenler yapabilir. Dünyanın asma köprüler içinde en geniş köprüsü oldu. Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle tamamlanıp açılışını gerçekleştireceğiz. Şu ana kadar 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Avrasya Tüneli'nin de bitişi bu sene olacak. Artık bizim Avrupa-Asya arasındaki yolculuğumuzda da rahatlama olacak.

İstanbul-İzmir arasını yaklaşık 3 buçuk saate indiren proje de devam ediyor. Yola çıktığımızda biz önce insanımızın huzuru demiştik, artık bunların hepsinin yapmanın bahtiyarlığını hissediyoruz. Bugüne kadar emeği geçen gerek Başbakanımız olsun Bakanlarımız olsun, bu noktada mühendisine kadar özellikle şahsım ve milletim adına çok teşekkür ediyorum.

SON KAYNAĞI BİRLİKTE YAPTILAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, araçla köprünün yarısına gelip kalan kısmı da yürüyerek geçti. Köprünün son kaynak işlemi de Erdoğan ve Davutoğlu eşliğinde yapıldı.

İSTANBUL’UN FETİH YIL DÖNÜMÜNDE TEMELİ ATILMIŞTI

Sarıyer’de İstabul’un fetih yıldönümünde 29 Mayıs 2013 tarihinde O zamanki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle temeli atılan 3. boğaz köprüsü, yaklaşık 2 yıl 9 ay sonra İstanbul Boğazı’nın iki yakasını 3. kez birbirine bağlayacak.

AÇILIŞ AĞUSTOSTA

Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Perşembe günü yaptığı açıklamada “9 metrelik boşluk kaldı. O boşluğu da pazar günü kapatıyoruz. Sonra kaynakları yapılıp eksikleri tamamlanacak. Köprü üstünde yürüyerek ve araçla ilerlemek mümkün olacak" demişti. Bakan Yıldırım ayrıca, köprünün açılışının ağustos ayı gibi yapılmasının planlandığını söylemişti.

REKORTMEN KÖPRÜ

3. Köprü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün Deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.

3. Köprü, ayak yüksekliği ile de dünyanın en yükseği olacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, "Yap, işlet, devret' modeliyle gerçekleştiriliyor.