Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın eşcinsellere ilişkin İslami hükümleri açıklamasının ardından 22 kurum skandal bir bildiri yayınladı.

Hazımsızlar tarafından yayınlanan bildiride, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Cumhuriyet kurumu olmaktan uzaklaştığı ve Anayasal görevlerinin dışına çıktığı iddia edilerek, "Diyanet İşleri Başkanlığı adına özellikle son dönemde yapılan açıklamalar, din ve inanç özgürlüğü sömürüsünü ön plana alan sınır tanımaz bir niteliğe dönüşmüş ve bir hukuk kurumu olan Ankara Barosu'nu da hedef almıştır. Bu Anayasa'nın değiştirilemez nitelikteki maddesinde de güvence altına alınan bir 'hukuk devleti'nde kabul edilemez niteliktedir" ifadelerine yer verildi.

Şer'an fetva verilmesini eleştirdiler

Aynı zamanda bildiride, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hukuksal konular dahil olmak üzere her konuda 'şer'an' fetva veren bir kurum niteliğine dönüştüğüne dikkat çekildi. Güldüren bildiride, 'Diyanet İşleri Başkanlığı, bir devrimle kurulduğunu göz ardı etmeden, sorumlulukları ve Anayasal sınırları içinde hareket etmek zorundadır' ifadelerine yer verildi.

İmzacı 22 kurum şu şekilde:

'ADD Çankaya Şubesi, Alevi Bektaşi Federasyonu, Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu, Ankara CUMOK, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Ankara Varto-Der, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi, Devrimci 78'liler Federasyonu, Hacıbektaş Eğitim Kültür Derneği, Hünkar Hacıbektaş Veli Kültür, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Hukukçu Dayanışması, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Tüm Emekli-Sen, Türk Hukuk Kurumu.'