Koronavirüs salgınının tüm dünyadaki etkisi devam etse de Japonya'da olimpiyat komitesi, organizasyonu ne pahasına olursa olsun yapmaya kararlı.

Tokyo 2020 İcra Kurulu Başkanı (CEO) Toshiro Muto yaptığı açıklamada, pandemi hala kontrol altında olmasa bile olimpiyatların güvenli bir şekilde düzenlenebileceğini söyledi.

Muto, "Şu anda bulunduğumuz durumda olimpiyatların değerini hatırlamalı ve insanlığın var olduğunu barışçıl bir yol olan bu spor organizasyonuyla göstermeliyiz. Olimpiyatları bir kere daha erteleme şansımız yok. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsak, organizasyon tümüyle iptal edilebilir." ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan 2012 Londra Olimpiyatları yöneticilerinden Keith Mills ise pandeminin gidişatı sebebiyle Tokyo'daki organizasyonun yeniden erteleneceği görüşünde. İngiliz olimpiyat sporcusu Metthew Pinsent de şu andaki şartlar altında olimpiyatları düzenlemenin "gülünç" olduğunu ifade ediyor.

Japonya'da halkın yüzde 80'i olimpiyatların 2021'de de yapılmamasını istiyor

Japonya'da yapılan bir ankette vatandaşların yüzde 80'i olimpiyat oyunlarının önümüzdeki temmuz ayında düzenlenmesine karşı olduğunu açıklandı. Katılımcıların yüzde 35'i oyunların iptalini isterken, yüzde 45'lik kesimse ikinci kez erteleme yapılabileceğini belirtti.

Japon yetkililer bir senelik ertelemenin ülkeye 2.8 milyar dolarlık ek bir harcama yükü getirdiğini, şu ana kadar Tokyo Olimpiyatları için yaklaşık 15.8 milyar dolar harcandığını ifade ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Avustralya'da düzenlenecek sezonun ilk Grand Slam tenis turnuvası Avustralya Açık öncesi ülkeye giden sporcu kafilelerinden 3 kişide koronavirüse rastlanmış, onlarca sporcu 14 gün boyunca otel odalarında karantina altına alınmıştı.

Uluslararası Olimpiyat Federasyonu (IOC), 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın pandemi sebebiyle 1 sene sonraya ertelenmesi hususunda Tokyo hükümetiyle anlaşma sağlamış, geçtiğimiz kasım ayında olimpiyatlara prova niteliğinde küçük çapta bir spor organizasyonu düzenlenmişti.

2021'e ertelenen Tokyo Olimpiyatları, normal şartlarda 23 Temmuz'da start alacak. Olimpiyatlarla alakalı bugüne kadar yaşanan rüşvet skandalı ve iklim değişikliğinin getirdiği aşırı yaz sıcakları da organizasyona gölge düşürmüştü.