Öğrencilerin büyük heyecanla beklediği 2017 YGS sonuçları ÖSYM tarafından resmen açıklandı. Sonuçlara ÖSYM üzerinden ulaşılabilecek.

Üniversite sınavlarında ilk aşama olan YGS'yi geçenler LYS'ye girmeye hak kazanacaklar. Milyonlarca öğrenci üniversite hayallerini gerçekleştirmek için bütün gücüyle sınavlara çalışmaya devam ediyor. Açıklanan YGS sonuçlarının ardından, YGS birincisinin kaç puan aldığı şimdiden merak konusu oldu.

2017 YGS SONUÇLARINI ÖĞRENİN!

YGS SINAVINA GEÇ KALAN ÖĞRENCİLERİN DURUMU NE OLACAK?

Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, gazetecilerin, YGS'ye geç kaldıkları için giremeyen öğrencilerle ilgili sorusu üzerine, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) rapor hazırladığını söyledi.

Çalışmanın sürdüğünü ifade eden Yılmaz, "KDK'nın raporu henüz çıkmadı, inceleme yapacak. İnceme yaptıktan sonra KDK tarafından verilen raporların, hükümlerin, diğer kamu kuruluşları tarafından uygulanması lazım. Bakalım bir raporunu versin. Raporunu verdikten sonra da yeniden bir değerlendirme yapılabilir. 'KDK raporu bir çözüm olacaktır' diye düşünüyorum. KDK çok saygın bir kurum. Çok değerli hukukçular var. Başkanı ve üyeleri, her birisine sonsuz güveniyoruz. Onların vereceği karar, bu konudaki sorunu herkesin kabul edebileceği bir noktada çözüme kavuşturacaktır. Önce rapora bakalım. Çünkü bir sınav yapıldı, 'yeni bir sınav yap' denildiğinde acaba önde, arkada sıralama önemli biliyorsunuz. KDK raporunu beklemek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) Türkiye birincisi Bingöl'de yaşayan Ahsen Zeynep Kaya oldu.

YGS-1, YGS-2, YGS-5 ve YGS-6'da 500 tam puan yaparak 4 puan türünde Türkiye birincisi olmaya hak kazanan, özel bir okulda okuyan Kaya, başarısının mutluluğunu yaşıyor.

Sonuçların açıklanmasıyla ÖSYM Başkanı Ömer Demir, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger ve İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin telefonla arayarak Kaya'yı başarısından dolayı tebrik etti.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ömer Abdulaziz Döger, öğrenim gördüğü okulun kurucu müdürü Nizamettin Etdöger ve okul müdürü Abdulsabur Şığva, Kaya ailesini ziyaret ederek mutluluklarını paylaştı.

Sınav sonuçlarının açıklanmasını heyecan ve merakla beklediğini belirten Kaya, birinci olacağını hiç düşünmediğini söyledi. Arkadaşları ve öğretmenlerinin kendisinden birincilik beklediğini ifade eden Kaya, şöyle devam etti:

300 KEZ SAYFAYI YENİLEDİM

"Okulda sonuçları uzunca bir süre bekledim. En az 300 kez ÖSYM sayfasını yeniledim. Akşama kadar bekledik. Kuzenimle etüt yaparken sınav sonuçlarının açıklandığını bağırarak söylediler, inanamadım. Birinci olduğumu görünce hem şaşırdım hem mutlu oldum hem de şoka girdim. Sonra öğretmenlerime koşup sonucu gösterdim."

EN ÇOK TERCİH EDİLEN MESLEK...

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 28 Mart'ta Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklanmadan önce üniversite adaylarının meslek eğilimleri belirlendi.

YÖK'ün geçen yıl hizmete sunduğu ve 2,5 milyonun üzerinde adayın ziyaret ettiği üniversite tercih rehberi Yükseköğretim Program Atlası (YÖK Atlas) verilerine göre, geçen yıl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar, binlerce üniversite programı arasında en çok "hukuk", "tıp" ve "diş hekimliği" programlarını inceledi.

YGS istatistikleri açıklandıYGS istatistikleri açıklandı

AA muhabirinin YÖK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, YGS ve LYS'ye hazırlık aşamasından başlayarak, adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar verebilmesini desteklemek amacıyla geliştirilen YÖK Atlas Sistemi'nde yurt içi ve dışındaki bin 578 fakülte ve yüksekokul, 10 bin 657 lisans, 10 bin 949 ön lisans programı incelenebiliyor.

Geçen yılki Ölçme Seçme ve Yerleştirme Sınavı sürecinde 2 milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan YÖK Atlas Sistemi'ne ilişkin veri analizlerine göre, lisans programlarını tercih edecek adaylar, meslek yüksekokul ön lisans programlarını tercih etmesi beklenen adaylardan (meslek lisesi öğrenci/mezunlarından) çok daha yüksek oranda YÖK Atlas'ı kullandı. Bu durum, meslek yüksekokulu tercihinde bulunacakların kariyerleri ile ilgili YÖK Atlas'tan fazla yararlanmadıkları şeklinde yorumlandı.

YÖK Atlas verileri, lisans ve ön lisans programını tercih edecek üniversite adaylarının meslek eğilimlerinin benzer olduğunu ortaya çıkardı.