Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde çivi kullanılmadan çıralı çam ağacı kerestelerinin birbirine geçirilmesi yöntemiyle yapılan ve yaklaşık 200 yıldır kullanılan tahıl ambarları, kapılarını turizme açacak.

Sındırgı merkez ve kırsal mahallelerinde 75-200 yıllık geçmişe sahip, yaklaşık 500 tahıl ambarı bulunuyor. Konar göçer yörüklerin yerleşik hayata geçmesiyle inşa edilen tahıl ambarları, döneminin özelliklerini taşıyan yapım tekniğiyle ilgi çekiyor.

Çivi kullanılmadan çıralı çam ağacı kerestelerinin birbirine geçirilmesi yöntemiyle yapılan ambarların menteşeleri ise dönemin demirci ustalarının izlerini taşıyor.

Tek veya çift katlı olmak üzere iki çeşidi bulunan ambarların genellikle 2 katlı olanları tercih ediliyor. Çift katlıların alt katındaki 4 bölmede özellikle buğday başta olmak üzere yaklaşık 4 ton tahıl ürünü depolanıp, muhafaza ediliyor. Üst katta ise meyveden, kurutulmuş gıdalara, tarhanadan, güvelenmemesi gereken giysilere kadar birçok gıda ürünü ve giyecek malzemesi saklanabiliyor.