MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, TBMM'de yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren taşeron düzenlemesi ilgili önemli tespitlerde bulundu. Taşeron sistemine kamuda verimlilik sağlanması adına geçildiğini belirten Karakaya, sistemden çıkılınca yine verimlilik gibi sıkıntıların yaşanmaması için gerekli tedbirlerin düşünülmesi gerektiğini söyledi.

YENİDEN BAŞA DÖNMEYELİM

Taşeron sistemine niçin geçildiğini hatırlatan Mevlüt Karakaya "Bu uygulamaya kamu kurumlarında verimliliği artırmak için geçilmişti. Bugün bu hale niçin gelindiğini iyi analiz etmeliyiz. 5 ay ya da bir yıl sonra verimlilik gibi gerekçelerle tekrar başa dönülmemesi için tedbirlerinin iyi düşünülmesi gerekiyor" dedi.

EKSİKLİKLER GİDERİLMELİ

Taşeronlara kadro verilmesine ilişkin düzenlemede eksikler olduğunu vurgulayan Karakaya şunları kaydetti: “Uygulama kaldırırken, bu sistemin içinde olan 17 bin firma ve bu firmalarda çalışan 150 bine yakın işçi ne olacak, bu konunun da mutlaka masaya yatırılması gerekli. Düzenleme ile yeni mağduriyet yaratılmamalı.”

DEVLET İŞLEYİŞİ HANTALLAŞABİLİR

Taşerona kadro düzenlemesine uzmanlar da şerh düşüyor. Uzmanlar 900 bin yeni kadronun devleti hantallaştıracağını vurguluyor ve şu öneriyi getiriyor: Çalışanların haklarının korunmaya alınması daha doğru olur. İhalelerin beş yıllık dönemlerle yapılması ve kıdem fonu oluşturulması hak kaybını önleyecektir.