Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Myanmar’ın Arakan (Rakhine) eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçarak Bangladeş’e ulaşan Arakanlı sayısının 73 bine yükseldiğini bildirdi. BMMYK’nın Sözcüsü Vivian Tan, ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarının başladığı 25 Ağustos’tan bu yana 73 bin sivilin Bangladeş’e geçtiğini söyledi. Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Hla Kyaw, kamplara yardım götüren bazı kuruluşların güvenlik gerekçesiyle bölgedeki faaliyetlerine son verdiğini açıkladı.

AÇ BIRAKARAK ÖLDÜRMEK İSTİYORLAR

Myanmar yönetiminin bir isyana yol açarak Arakanlı Müslümanların "aşırılıkçılar" olduğuna dair kamuoyu oluşturmaya amaçladığına dikkati çeken Kyaw, "Sonra da katliama girişecek" diye konuştu. Kyaw, "İkinci amaç ise yardımları engelleyerek, bu insanları açlıktan ölmeye terk etmek" dedi. 25 Ağustos’tan beri çok sayıda Müslüman sivil katledildi. 60’tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakıldı. On binlerce Arakanlı Müslüman kaçmaya çalışırken siviller Bangladeş’e geçmeye çabalıyor. On binlerce kişinin sınırda bekleyişi sürüyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları, hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildirirken bazıları rakamın binlerce olduğunu iddia ediyor.

ERDOĞAN’A MÜTEŞEKKİRİZ

Arakanlı Müslümanlar, Budist saldırılarından en çok etkilenen bölgelerden olan Sittwe şehrindeki Rohingya köylerini ziyaret eden Türk yardım ekiplerine büyük ilgi gösterdi.Arakanlı Müslümanlar, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Myanmar yönetimine gösterdiği tepkiden dolayı müteşekkir olduklarını ifade etti. Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Myanmar’ın Arakan (Rakhine) eyaletinde Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddetin durdurulması çağrısında bulundu.

Türkiye sevgisi

Arakanlı Müslümanlar, Türkiye’ye, uluslararası alanda verdiği destek ve yardımseverlerin bölgede yaptığı çalışmalar sebebiyle büyük sevgi besliyor. Arakanlı bir hayvan satıcısı, Türkiye’ye olan sevgisini bir kumaşın üzerine ay-yıldız çizerek gösterdi. Bu kumaşı satacağı kurbanlığın üzerine bağlayan satıcı, Türkiye’nin Myanmar devletine gösterdiği tepkinin kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirdi.

İslâm dünyası ayakta

Arakanlı Müslümanlara yönelik katliam bir çok ülkede protesto ediliyor. Endonezya’da başkent Cakarta’da toplanan halk,katliama tepki gösterdi. Arakanlı Müslümanlara destek için yardım sandıkları da kuruldu. Rusya’nın başkenti Moskova’da da Myanmar Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi, Müslümanları hedef alan şiddet olaylarınaı protesto etti. Dağıstan ve Çeçenistan cumhuriyetlerinde de protesto gösterilerinin planlandığı öğrenildi. Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise İslam İşbirliği Teşkilatı'na çağrıda bulundu.

Neden kimse hareketegeçmiyor

Senegalli futbolcu Demba Ba, Arakan’da yaşanan vahşet karşısında sessiz kalınmaması gerektiğini söyledi. Hac için gittiği Mekke'de konuşan Demba Ba, yaşanan vahşet karşısında sessiz kalınmaması gerektiğini vurgulayarak, “Yeryüzünde 1.5 milyar Müslüman yaşıyor, harekete geçilmemesi durumunda tüm Müslümanlar bunun hesabını verecek.” dedi. Demba Ba, uluslararası toplumun da Arakan’da yaşananlar karşısında sorumlu davranması gerektiğini ifade ederek, “Herkes ne olup bittiğini görüyor fakat kimse harekete geçmiyor.” diye konuştu.

KENDİN İÇİN İSTEDİĞİNİ KARDEŞİN İÇİN DE İSTE

“Biz Müslümanlar olarak bir gün Allah’ın karşısına hesap vermeye çıktığımızda, bize bu olayların sorulacağını düşünüyorum” diyen yıldız futbolcu Arakan’a Türkiye’nin desteğine değindi. “Hiçbir ülkenin Arakan için yapmadığını Türkiye yapıyor” diyen Demba Ba sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul’ün de söylediği gibi ‘Eğer kardeşin için de istemiyorsan gerçek bir inanan, gerçek bir Müslüman değilsindir.’ Kendin için istediğini Müslüman kardeşin için de istemelisin. Bugün biz kendimiz için çok şeyler istiyoruz ama başkası için istemek söz konusu olunca umrumuzda olmuyor. Müslüman kardeşlerimizin öldüğünü görmek çok zor. Onlara yardım etmeliyiz.” 