Dut pekmezi geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor

Tunceli'de meşakkatli bir çalışmayla ağaçtan toplanan dutlar, geleneksel yöntemlerle pekmez haline getirilerek iç piyasada satışa sunuluyor. (Kaynak: Anadolu Ajansı)

Dut pekmezi geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor - Sayfa 1

Son yıllarda devletin yaptığı yatırımlar ile tarım ve hayvancılıkta atağa kalkan kentte, ceviz ve dut üreticiliği de her geçen yıl yaygınlaşıyor.

110
Dut pekmezi geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor - Sayfa 2

Kente bağlı Çemişgezek ve Pertek ilçelerinde yaşayan köylüler, geçim kaynağı olan ağaçlardan topladıkları dutları pekmez yapmak için şu sıralar kavurucu sıcakta zorlu mesai harcıyor.

210
Dut pekmezi geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor - Sayfa 3

Köylülerce tarlada yetiştirilen ya da yabani hayvanların beslenirken toprağa bıraktığı tohumlarla kendiliğinden yetişen dutlar, her yıl haziran-temmuz ayı aralığında olgunlaştıktan sonra hasat ediliyor.

310
Dut pekmezi geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor - Sayfa 4

Evdeki işlerinden arta kalan zamanlarını imece usulü dut pekmezi yapmaya ayıran köylüler, yaklaşık 20-30 metre yüksekliğe sahip ağaçlara tırmanarak dallardaki dutları toprağa serdikleri brandaların üzerine silkeliyor.

410