Euro-Med tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’nde uyguladığı abluka ve gıda erişimini kısıtlamanın, “yavaş öldürme” aracı olarak kullanıldığı ifade edildi.
İsrail’in ateşkesin ardından bölgede 145 kişiyi öldürdüğü, 605 kişiyi ise yaraladığı belirtilirken, her 48 saatte ortalama 7 kişinin yaşamını yitirdiği vurgulandı.
FİLİSTİNLİLER EVLERİNİ KONTROL ETMEYE ÇALIŞIRKEN HEDEF ALINIYOR
Açıklamada, İsrail ordusunun özellikle Gazze Şeridi’nin kuzey ve doğu sınırlarında oluşturduğu tampon bölge yakınlarında evlerini denetlemeye çalışan Filistinlilere yönelik saldırılar düzenlediği aktarıldı.
Keskin nişancılar, "Quadcopter" tipi dronlar ve insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilen bu saldırılar sonucunda çok sayıda sivilin hedef alındığı ve sahadaki ekipler tarafından bu durumun belgelendiği belirtildi.
Ayrıca Gazze’nin güneyindeki Refah kentinin, ateşkese rağmen en çok saldırıya uğrayan bölgelerden biri olduğu ve İsrail’in herhangi bir askeri gerekçe olmaksızın bu saldırıları sürdürdüğü kaydedildi.
ABLUKA NEDENİYLE İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR
Euro-Med, İsrail’in Gazze’ye yönelik kapsamlı ablukasının bölgede yavaş ve kademeli ölümlere yol açtığını, temel ihtiyaç malzemelerinin girişine izin vermeyerek insani krizi derinleştirdiğini bildirdi.
2 Mart’tan bu yana sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle pazarlarda mal sıkıntısının yaşandığı, birçok yardım merkezi ve aşevinin faaliyetlerini durdurduğu ifade edildi.
Özellikle çocuklar arasında ciddi yetersiz beslenme vakalarının görülmeye başlandığı, bu durumun geri dönüşü olmayan fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısı yapıldı.
İSRAİL’E KARŞI ULUSLARARASI TEDBİR ÇAĞRISI
Euro-Med, uluslararası kuruluşlara ve hükümetlere, “Gazze’deki soykırımı durdurmak için yasal sorumluluklarını üstlenmeleri ve İsrail’i ablukadan vazgeçmeye zorlamak için gerekli tüm tedbirleri hayata geçirmeleri” çağrısında bulundu.
HAMAS-İSRAİL ATEŞKESİ VE ESİR TAKASI
Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması, 19 Ocak’ta yürürlüğe girmiş olmasına rağmen İsrail ordusunun sık sık ateşkesi ihlal ettiği belirtiliyor.
27 Ocak’ta Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişine açılan Netzarim Koridoru’ndan İsrail ordusu 9 Şubat’ta çekilmişti.
Öte yandan, İsrail’in 8 ay süren işgalinin ardından Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, 1 Şubat’ta hasta ve yaralıların tahliyesi için açılmıştı.
Anlaşma kapsamında, 1700’den fazla Filistinli esirin serbest bırakıldığı, Gazze’de ise 25’i sağ, 8’i ölü olmak üzere 33 İsrailli esirin teslim edildiği bildirilmişti. Ayrıca Gazze’deki 5 Taylandlı esir de serbest bırakılmıştı.