İmralı ziyareti gündemde: Sürecin rotası netleşiyor

Yavuzaslan’a göre, Erdoğan’ın DEM Partisi ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından İmralı’ya, yani Abdullah Öcalan’a bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu ziyaretin ardından sürecin genel görünümünün çok daha netleşeceğini ifade eden Yavuzaslan,“Cumhurbaşkanı’nın DEM Partisi’ni kabul etmesi, sürecin hızla ilerlediğini gösteren önemli bir detaydır. Bu nokta göz ardı edilmemelidir. Çünkü ‘Terrorsuz Türkiye’ sloganıyla başlayan ve hızla ilerleyen bir süreçten bahsediyoruz. Bundan sonra PKK’nın kongresinin toplanması bekleniyor. DEM Partisi bu sürecin bir tarafını, İmralı’dan gelen çağrı ise diğer tarafını oluşturuyor. Süreç hem dinamizmiyle, hem siyasette oluşturduğu tabloyla, hem de TBMM’de yürütülen tartışmalarla çok hızlı bir şekilde ilerliyor.” dedi.

Mayıs ayı kritik eşik: Silah bırakma kararı çıkabilir

Uzman değerlendirmelerine göre, nisan sonu veya mayıs ayı içerisinde PKK’nın silah bırakma kararını açıklaması ihtimali oldukça yüksek. Yavuzaslan, Türkiye’nin bu süreçte kesin tavrının örgütün tamamen dağılması ve silah bırakması olduğunu vurguladı:

“Türkiye, bu talepler dışında hiçbir taviz ya da müzakere kabul etmiyor.”

Uluslararası boyut da yakından takipte

Sürecin sadece Türkiye ile sınırlı olmadığına dikkat çeken Yavuzaslan, başta Avrupa olmak üzere uluslararası kamuoyunun da gelişmeleri yakından izlediğini ifade etti. “Bu yalnızca Türkiye’nin değil, bölgenin kaderini etkileyecek çok yönlü bir süreç” dedi.

Son olarak Yavuzaslan, Öcalan’ın çağrısının ardından sürecin çok hızlı ilerlediğini de vurguladı.

Muhabir: Beyzanur Akar