Dünya Bankası yaptığı açıklamada, “Lübnan’ı etkileyen çatışmanın ardından yeniden inşa ve toparlanma ihtiyaçlarının 11 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor” dedi.
Bu finansmanın hem kamu hem de özel kaynaklardan sağlanması bekleniyor. Hükümet fonlarından 3 ila 5 milyar dolar, özel yatırımlardan ise 6 ila 8 milyar dolar gerekli olacak.
8 Ekim 2023'te başlayan savaş, büyük yıkıma yol açarak binlerce insanın ölümüne ve daha fazlasının yerinden edilmesine neden oldu.
Lübnan ekonomisi 2024 yılında %7,1 daraldı ve Dünya Bankası toplam ekonomik kaybın 14 milyar dolar olduğunu belirledi.
Bu miktar, altyapıda 6,8 milyar dolarlık hasarı ve azalan üretkenlik, kaybedilen gelirler ve operasyonel maliyetlerden kaynaklanan 7,2 milyar dolarlık kaybı içeriyor.
İSRAİL LÜBNAN'DAKİ İŞGALİNİ SÜRDÜRÜYOR
ABD arabuluculuğunda sağlanan ateşkes, 27 Kasım 2024’te yürürlüğe girdi.
Ateşkes kapsamında İsrail’in tamamen çekilmesi bekleniyordu ancak İsrail güçleri güney Lübnan’da beş bölgede konuşlanarak ülkeyi terk etmedi. Bu durum, ateşkesin tam olarak uygulanmasına dair endişeleri artırıyor.
Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA), 20 Aralık 2024 itibarıyla İsrail’in 27 Kasım 2024’te yürürlüğe giren ateşkesi en az 259 kez ihlal ettiğini ve bu ihlallerin 31 kişinin şehit olmasına, 39 kişinin ise yaralanmasına yol açtığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü (UNIFIL), İsrail’i ateşkesi ihlal etmekle suçladı ve güney Lübnan’daki yerleşim ve tarım alanlarında yıkıma devam ettiğini belirtti.
UNIFIL, BM’nin 1701 sayılı kararına uyulması için İsrail’in bu bölgelerden zamanında çekilmesi çağrısında bulundu.