DMM’nin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, 2022 yılında alınan bir karara atıfta bulunularak İstanbul’da su sıkıntısı yaşanabileceğine dair iddiaların, çeşitli manipülasyon kampanyalarının bir parçası olduğu belirtildi. Açıklamada, “İstanbul’da su krizi yaşanacağı” yönünde oluşturulmak istenen algının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

MEVCUT VERİLER SU KRİZİ İDDİALARINI ÇÜRÜTÜYOR

İstanbul’un su kaynakları ve tüketim miktarlarına ilişkin güncel verilere yer verilen açıklamada, Kanal İstanbul Projesi ve sosyal konut projelerinin İstanbul’u susuz bırakacağı yönündeki iddiaların geçersiz olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Karar tarihleri dikkate alındığında, projeler kapsamındaki çalışmaların 'herhangi birinin tutukluluğu' ile ilgisinin olmadığı da açıkça görülmektedir. 2024 verilerine göre İstanbul'un yıllık su tüketimi yaklaşık 1 milyar 162 milyon metreküptür. Sazlıdere Barajı'nın mevcut verimi ise yılda 51 milyon metreküptür. Kanal İstanbul Projesi devreye girdiğinde, Sazlıdere Barajı'nı besleyen kaynakların yüzde 61'i Kanal içinde kalacak, ancak kalan yüzde 39'luk kısmı korunacaktır."

KAYBIN İSTANBUL GENELİNDEKİ ETKİSİ YÜZDE 3 SEVİYESİNDE

Kanal İstanbul Projesi’nin Sazlıdere Barajı üzerindeki etkisine dikkat çekilen açıklamada, İstanbul genelinde oluşabilecek su kaybının yalnızca yüzde 3 seviyesinde olduğu belirtildi. Açıklamada, DSİ tarafından yılbaşından bu yana İstanbul’a sağlanan su miktarının detayları da paylaşıldı:

"Kanal İstanbul Projesi ile Sazlıdere Barajı'nın proje içinde kalan kısmında su kaybının İstanbul geneline etkisi yüzde 3 seviyesindedir. İstanbul iline sadece yılbaşından itibaren verilen su miktarı 338 milyon metreküptür. 212 milyon metreküpü Melen Regülatöründen, 75 milyon metreküpü ise Yeşilçay Regülatöründen olmak üzere DSİ tarafından inşa edilen regülatörler vasıtasıyla İstanbul'a toplamda 287 milyon metreküp su verilmiştir."

YENİ SU KAYNAKLARI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İstanbul’daki barajların doluluk oranının yüzde 82,10 seviyesinde olduğu kaydedilen açıklamada, Avrupa yakasında gelecekteki ihtiyaçlara yönelik yeni su kaynakları ve depolama projelerinin planlandığı ifade edildi:

"Verilerden de anlaşılacağı üzere, Sazlıdere Barajı ile ilgili alınan kararın, 'İstanbul'da bir su krizine neden olabileceğine' yönelik yorumlar, kamuoyunu manipüle etmeye yöneliktir."

KARAR 2022 YILINDA ALINDI, KURUMLARIN ORTAK PROTOKOLÜYLE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Açıklamada, Sazlıdere Barajı’yla ilgili kararın yeni değil, 2022 yılında alındığı vurgulanarak, sürecin birçok bakanlık ve kurumun iş birliğiyle yürütüldüğü belirtildi:

"Öte yandan Sazlıdere Barajı ile ilgili karar, yakın tarihte verilmiş bir karar değildir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının katkıları ile bir işbirliği protokolü hazırlanmış ve bu protokol kapsamında, 'Sazlıdere Barajı'nın içme suyu rezervinden çıkartılması' hususu ifade edilmiştir. Bu doğrultuda, 15 Eylül 2022'de Sazlıdere Barajı'nın içme suyu maksadı kaldırılmıştır."

Kaynak: Haber Merkezi