CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sokak hayvanları yasasına yönelik açıklamalarda bulunan Özel, mevcut düzenlemenin yetersiz olduğunu savunarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu.

Özel, "Bu yasa ne insan sağlığına ne de hayvan haklarına uygun. Gelin, tüm partilerin katkısıyla bu yasayı düzeltelim" ifadelerini kullandı.

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye yönetimiyle yaptığı anlaşmaya da değinen Özel, "Biz meseleyi takip ediyoruz. Bu anlaşmanın Alevilere nasıl bir güvence verdiğini görmek önemli. Barışı getirir mi, göreceğiz" dedi.

BAŞIBOK KÖPEK SORUNU

Konya’da iki yaşındaki bir çocuğun sokak köpeklerinin saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini, Erzurum’da da benzer bir olayda bir çocuğun yaralandığını hatırlatan Özel, sokak hayvanları yasasının yeniden ele alınması gerektiğini ifade etti. Özel, mevcut düzenlemenin kısırlaştırma oranlarını düşürdüğünü ve sokak hayvanı popülasyonunu artırdığını belirtti.

Veteriner hekimlerle yapılan görüşmelerde de bu durumun ortaya konduğunu dile getiren Özel, "Bu yasa çıktıktan sonra kısırlaştırma oranı yüzde 30’a düştü. Barınak kapasitesi dolduğu için yeni kısırlaştırma işlemleri yapılamıyor" dedi.

Özel, sokak hayvanlarıyla ilgili çözüm önerisi olarak, Meclis bünyesinde tüm partilerin katkı sağlayacağı bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade ederek, "Sayın Erdoğan’a çağrıda bulunuyorum. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını beklemeyelim. Gelin, bu yasayı birlikte düzeltelim" diye konuştu.

KARTALKAYA OLAYLARI

Bolu’daki bir bilirkişi raporuna ilişkin de değerlendirmede bulunan Özel, raporun hazırlandıktan sonra teslim edilmediğini ve Ankara’dan baskı yapıldığını iddia etti. Özel, bilirkişi heyetinin raporunda Turizm Bakanlığı’nı sorumlu tuttuğunu, ancak raporda değişiklik yapılmasının istendiğini öne sürdü.

CHP Genel Başkanı, bilirkişi heyetinden bazı isimlerin görevden alınmak zorunda bırakıldığını savunarak, "Raporu teslim ettikten sonra azil kararı geldi. Bu süreci takip etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

İşte Anadolu Ajansı diliyle düzenlenmiş ikinci bölüm:

"MUTLAKA BİR RAPOR ÇIKACAK AMA ARTIK..."

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bolu'daki sürecin adalet ilkesine uygun işlemediğini öne sürdü. Özel, "Bakan, azil kararına ilişkin 'Heyeti genişlettik.' dedi. Ancak halen dört başı mamur hazırlanmış bir bilirkişi raporu bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Özel, sürecin hukuki açıdan şeffaf olmadığını savunarak, "Mutlaka bir rapor çıkacak, ancak ortadan kaldırılan raporun yerine ne koyulacağını hep birlikte göreceğiz" dedi.

"ERDOĞAN'DAN BAŞKASI DEĞİL"

Bolu'daki bilirkişi sürecine dair iddialarını sürdüren Özel, sürecin siyasi müdahaleler nedeniyle uzadığını ileri sürdü. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın daha önce "10 gün içinde sonuç alınacağını" söylediğini hatırlatan Özel, "Bakanın talep ettiği sürenin üzerinden 39 gün geçti. Ancak herhangi bir gelişme yok. Çünkü onu atayan irade ile süreci yürüten irade aynı" şeklinde konuştu.

BRÜKSEL ZİYARETİ VE AB İLE İLİŞKİLER

CHP Genel Başkanı Özel, partisinin geçen hafta gerçekleştirdiği Brüksel ziyaretine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özel, CHP’nin Avrupa'da büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Avrupa Parlamentosu’nda Sosyalistler ve Demokratlar Grubu tarafından davet edildiklerini aktaran Özel, "Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerini, Suriye’den Gazze’ye kadar birçok uluslararası konuyu görüştük" dedi.

Türkiye’nin AB ile daha güçlü bağlar kurması gerektiğini belirten Özel, Avrupa’daki güvenlik kaygılarına dikkat çekerek, "Avrupa, güvenlik sorunları yaşarken NATO’nun en büyük ikinci ordusunun tam üyesi olmasını istemez miydi?" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'Yİ TRUMP'A VE PUTİN'E İTMEYİN"

AB ülkelerine Türkiye’yi dışlamamaları yönünde çağrıda bulunan Özel, "Türkiye’yi Trump’a ve Putin’e itmeyin. Türkiye’yi çağdaş dünyanın dışına çıkarmayın, kapsayıcı bir yaklaşım izleyin" dedi. Özel, Türkiye ile AB arasında ilkesiz pazarlıklar yerine demokratik zeminde müzakerelerin yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

SİYASİ AHLAK YASASI

Özel, Türkiye’nin AB sürecinde karşılaştığı en büyük engellerden birinin siyasi etik standartlarına uyum eksikliği olduğunu belirtti. Siyasi Ahlak Yasası’nın çıkarılmamasının vize serbestisi sürecini de olumsuz etkilediğini savunan Özel, "Eğer siyasi ahlak yasası çıkarılsaydı, bugün Türkiye’nin insanları Avrupa’da serbest dolaşım hakkına sahip olabilirdi" ifadelerini kullandı.

CHP’nin iktidara gelmesi halinde Avrupa kriterlerini hızla hayata geçireceklerini vurgulayan Özel, bu konuda uluslararası sosyal demokrat partilerden destek aldıklarını belirtti.

"MİLLET O SANDIĞI BEKLİYOR"

Özel, önümüzdeki seçimlerin bir referandum niteliği taşıdığını belirterek, "Ya Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşacağız ya da son cumhurbaşkanının götürdüğü yolda perişan olacağız. Millet o sandığı bekliyor." dedi.

Özel, 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde sağlık sistemindeki sorunlara değindi. Son 5 yılda 70 binden fazla sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını belirten Özel, "Sağlıkçılar pandemide ve depremde canla başla çalıştı. Ancak hakları ödenmedi. Son 5 yılda 15 binden fazla hekim yurt dışına gitti. Bu, ülkemiz için büyük bir kayıp." ifadelerini kullandı.

Özel, Türkiye'deki hekim ve hemşire sayısının OECD ortalamasının altında kaldığını vurgulayarak, "1000 kişiye düşen doktor sayısı OECD ülkelerinde 3,7 iken, Türkiye'de bu rakam 2,3. Hemşire sayısı ise OECD'de 9,8 iken, ülkemizde sadece 3,6." dedi. Sağlık çalışanlarının güvencesiz çalışma koşulları, aşırı iş yükü ve mobbing gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Özel, "14 Mart'ta aile hekimleri iş bırakma eylemi yapacak. Bu bir çığlık. Bu çığlık duyulmalı." şeklinde konuştu.

ÇAYIRHAN TERMİK SANTRALİ

Özel, Çayırhan Termik Santrali'nin özelleştirilmesine de değinerek, "Çayırhan Termik Santrali'nin değeri 1 milyar dolar, kömür sahalarının değeri ise 3,5 milyar dolar. Toplam 4,5 milyar dolar değerindeki bu varlık, 20 milyar TL'ye özelleştirildi. Bu, milletin malının yağmalanmasıdır." dedi. Özel, seçimden sonra Çayırhan'ın geri alınacağını belirterek, "Milletimizin malını kimseye yedirmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı, partisinin Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefini desteklediklerini belirterek, "Önümüzdeki seçimler, Türkiye'nin geleceği açısından bir dönüm noktası olacak. Ya muasır medeniyetler seviyesine ulaşacağız ya da geriye gideceğiz." dedi.

"MİLLET YOKSULLUKLA BOĞUŞUYOR"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ülkedeki ekonomik sıkıntılara da dikkat çekti. Özel, "Mübarek Ramazan ayında millet yoksullukla boğuşuyor. Aylık enflasyonumuz, birçok OECD ve Avrupa Birliği ülkesinin yıllık enflasyonundan daha yüksek. TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon rakamlarına artık neredeyse kimse inanmıyor." dedi.

Özel, TÜİK'in Aralık ayında enflasyonu yüzde 1 olarak açıkladığını, ancak gerçek enflasyonun yüzde 5 olduğunu belirterek, "Bu, yüzde 4'lük bir maaş kaybı anlamına geliyor. Ocak ve Şubat aylarında ise enflasyon yüzde 7 olarak gerçekleşti. İki ay önce 100 liralık bir mal, şimdi 107-110 lira oldu." ifadelerini kullandı.

"TÜİK RAKAMLARINA İNANAN YOK"

Özel, yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'nin yüzde 85'inin TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına inanmadığını belirtti. "TÜİK'in Şubat ayı enflasyonunu yüzde 2,27 olarak açıkladığını, ancak halkın yüzde 55'i bu rakamın çok üzerinde bir enflasyon yaşadığını söylüyor. CHP'lilerin yüzde 93'ü, DEM Partililerin yüzde 100'ü, İYİ Partililerin yüzde 88'i ve hatta MHP'lilerin yüzde 73'ü bu rakamlara inanmıyor. AK Partililerin ise yüzde 68'i TÜİK'in enflasyon verilerine güvenmiyor." dedi.

Özel, "Tayyip Bey, yaptır çalışmayı. Sokaktaki AK Partililerin enflasyon rakamlarına inanıp inanmadığını görelim." çağrısında bulundu.

"ET VE SÜT KURUMU ZİNCİR MARKETLERE UCUZ ET VERİYOR"

Özel, Et ve Süt Kurumu'nun zincir marketlere ucuz et sağladığını, ancak vatandaşın yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldığını belirtti. "Et ve Süt Kurumu, zincir marketlere 175 liradan canlı hayvan veriyor. Bu etin maliyeti 270 liraya geliyor. Ancak soğukta kuyruk bekleyen vatandaş, aynı eti 400 liraya alıyor. Zincir marketler ise bu eti 750 liraya satıyor." dedi.

Özel, bu durumun adaletsiz olduğunda dikkat çekerek, "Ramazan ayında vatandaş, iftar sofrasını kurmakta zorlanıyor. Geçen yıl 4 kişilik bir aileye iftar yemeği hazırlamanın maliyeti 1.370 lira iken, bu yıl aynı sofrayı kurmanın maliyeti 2.530 liraya çıktı. Bu, yüzde 85'lik bir artış anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

"KENT LOKANTALARI HALKIN KURTARICISI OLDU"

Özel, belediyelerin kent lokantalarının halk için büyük bir destek olduğunu vurguladı. "Kent lokantalarında dört kap yemek 40-70 lira arasında değişirken, evde aynı yemeği hazırlamanın maliyeti kişi başı 320 liraya ulaşıyor. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun başlattığı kent lokantaları, şu anda ülke genelinde 110 noktada hizmet veriyor." dedi.

Özel, kent lokantalarının başarısını örnek göstererek, "Vedat Milor, kent lokantasında yediği yemeği sosyal medyada paylaşınca soruşturma açıldı. Ticaret Bakanı, 'Gizli reklam mı yapıyorsun?' diye sordu. Kent lokantasının reklama ihtiyacı yok. Önünde 500 metre kuyruk var." şeklinde konuştu.

"EMEKLİ İKRAMİYESİ YETERSİZ"

Özel, emekli ikramiyelerinin yetersiz olduğunu belirterek, "Bugün emekli ikramiyesini 3.000 liradan 4.000 liraya çıkardılar. Ancak bu, CHP'nin önerdiği 22.000 liranın çok altında. 2018 seçimlerinde de benzer bir vaatle 1.000 lira ikramiye vermişlerdi. O zaman bu miktar, asgari ücretin yüzde 62'siydi ve 24 kilo dana kıyma alınabiliyordu." dedi.

Özel, emeklilerin geçim sıkıntısına dikkat çekerek, "Milyonlarca emekli, kent lokantalarının kuyruklarında yemek bekliyor. Bu, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumun acı bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Emeklilere verilen bayram ikramiyeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Özel, 2018 yılında 1.000 lira olarak belirlenen bayram ikramiyesinin, o dönemde asgari ücretin yüzde 62’sine denk geldiğini, ancak bugün bu miktarın 4.000 liraya çıkmasına rağmen asgari ücretin yüzde 18’ine karşılık geldiğini ifade etti.

Özel, “O dönemde 24 kilo dana kıyma alınabilirken, bugün bu miktar yalnızca 5 kiloya düşmüş durumda.” ifadelerini kullandı.

Özel, emekli aylıklarının milli gelire oranla düştüğünü belirtti. Konuşmasında, 15 yıl önce ortalama emekli aylığının milli gelire oranının yüzde 58 olduğunu, bugün ise bu oranın yüzde 33’e gerilediğini söyledi.

Özel, döviz kurlarının baskılanarak milli gelirin döviz cinsinden arttırılmış gibi gösterildiğini ancak bunun emeklilerin alım gücüne yansımadığını ifade etti.

Özgür Özel, pandemi döneminde esnafın kullandığı kredilerin faiz oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Esnaf Kefalet Kooperatifleri üzerinden verilen kredilerin faiz oranlarının yüzde 9’dan yüzde 29’a çıkarıldığını belirterek, Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla verilen kredilerin ise yüzde 8 faizle geri ödendiğini dile getirdi.

CHP’Lİ BELEDİYELERE OPERASYON

Özel, CHP’li belediyelere yönelik operasyonlara tepki gösterdi. Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanma sürecini örnek gösteren Özel, “İddianamenin hazırlanması 4 ay sürdü. Mahkeme günü ise 23 Mayıs olarak belirlendi. Eğer tahliye edilmezse, bir sonraki duruşma adli tatil nedeniyle bir yıl sonrasına kalabilir.” dedi.

Ahmet Özer’in terör örgütüyle ilişkilendirildiği iddialarını eleştiren Özel, bunun 15 yıl önce bir taziye telefonu görüşmesine dayandırıldığını ifade etti. Özel, aynı durumun diğer belediye başkanları Rıza Akpolat ve Alaattin Köseler için de geçerli olduğunu belirtti.

Özel, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik bazı harcama kalemleriyle ilgili iddialarda bulundu. AK Parti’ye yakın kuruluşların bazı etkinlik giderlerinin belediye bütçesinden karşılandığını öne süren Özel, bu tür harcamaların usulsüz olduğunu ifade etti.

Özel, şunları söyledi;

Şimdi geçen hafta Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı rezaleti anlattım. Bir başka izansız çıkmış. Bursa Büyükşehir'in normal temsil, ağırlama giderlerine ilişkin "E burada da bu var." diyor. İzansız. Recep Tayyip Erdoğan'ın veya bir bakanın normal belediyeye gitmesini falan demiyoruz. Denilen şu: Seçim dönemi, belediye başkanı aday ve özel kalemden yapılan harcamalar, kendi onayıyla, AK Parti özel buluşması giderleri, AK Parti İl Başkanlığı'na giden paketler, AK Parti il binasında kokteyl masrafı, AK Parti temayül yoklaması giderleri, AK Parti Ankara'nın istediği promosyonlar, seçim çalışması yemek, HÜDA PAR kongre bedeli, HÜDA PAR'ın kongresini ödemiş Bursa Büyükşehir, Ülkü Ocakları yemek bedeli, Büyük Birlik Partisi yemek bedeli, Demokratik Sol Parti lansman giderleri, DSP yemek giderleri, TÜGVA yemek bedeli, Milliyetçi Hareket Partisi Kemalpaşa teşkilatının harcamaları, hepsi birden 154 kalem Bursa Büyükşehir'in özel kaleminden harcanmış. Bunu söylüyorum, bir başka izansız çıkıyor: "Efendim, özel kalem, temsil, ağırlama olur." Olmaz. HÜDA PAR'ın kongresi Bursa Büyükşehir'den ödenmez kardeşim, yapamazsınız. Demokratik Sol Parti, bakın geçen hafta saydık. Bu etkinliklerin birinin faturasını ulaştırsın bana. Büyük Birlik Partisi, HÜDA PAR, DSP, TÜGVA, MHP Kemalpaşa.

Bir de dönüyor, konuşuyor. Ya dur da, bu kapağı. Neler var Bursa Büyükşehir'de? Denizli geliyor daha, Balıkesir, Manisa, teker teker ve bunların içinde bakın, bir kez daha söylüyorum. İstanbul'da 37, Ankara'da 97 yolsuzluk dosyası hazır. Süleyman Soylu geldi, el koydu dosyalara. "Verin, biz bakacağız." dedi. 3 yıldır tık yok, tık yok. Şimdi söyleyeceğim.

SURİYE'DEKİ OLAYLAR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Suriye'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye’deki çatışmaların yeniden yoğunlaştığını belirten Özel, özellikle Lazkiye ve çevresinde yaşayan Alevilerin hedef alındığını ve sivil kayıpların yaşandığını ifade etti. Türkiye'nin bu konuda gerekli adımları atmadığını savunan Özel, “Türkiye, uzak coğrafyalardaki çatışmalı bölgelere asker gönderirken, sınırına yakın bölgelerdeki olaylara yeterince duyarlı yaklaşmadı.” dedi.

Özel, Suriye’de tüm kesimlerin temsil edildiği bir geçiş hükümetinin kurulmasının gerekliliğine dikkat çekti. Cihatçı unsurların orduya dahil edilmesini eleştiren Özel, uluslararası toplumu da bu konuda uyardıklarını belirtti. Ayrıca, bu süreçte bazı medya kuruluşlarının mezhep temelli söylemlerinin de toplumsal barışı zedelediğini vurguladı.

Özel, “Suriye’de kim olursa olsun, bir grubun hedef gösterilmesi ve şeytanlaştırılması kabul edilemez. Biz, dünyanın neresinde olursa olsun masumların yanında durmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

"ESAD'A HEP DİKTATÖR DEDİM"

İktidar tarafından CHP’nin Suriye politikasına yönelik yapılan eleştirilere de yanıt veren Özel, Esad’a karşı geçmişte de “diktatör” ifadesini kullandığını ve bu tutumunu sürdürdüğünü dile getirdi. “Biz demokratik bir Suriye’den, eşitlikten ve barıştan yanayız.” diyen Özel, CHP’nin her zaman toplumdaki farklı kesimlerin bir arada yaşamasının teminatı olduğunu söyledi.

Özel, Aleviler ve Sünniler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini savunarak, Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu konuda her zaman birleştirici rol üstlendiğini vurguladı. Suçluların mezhep ya da etnik kökenlerine göre değerlendirilemeyeceğini belirterek, “Cumhuriyet Halk Partisi, bütün insanlara gönül gözü açık olarak bakar.” ifadelerini kullandı.

DEM PARTİ İLE GERÇEKLEŞEN GÖRÜŞME

Özel, “Dün DEM Partisi’nin değerli eş genel başkanlarını ve heyetini genel merkezimizde karşıladık, ağırladık. Verimli bir görüşme yaptık. Kürt meselesinde tarihsel tutarlılığa sahip olan bir parti olarak durumunun, tutumunun en net olduğu, bu süreçte yapılan bütün kamuoyu araştırmalarında da tutumundan herkesin emin olduğu ve tutarlı bulduğu bir siyasi parti Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Yıllardır dediğimiz gibi, konjonktürel bakmayız. Kürtler sorunun varsa Kürt sorunu vardır, çözülmelidir. Nasıl çözülmelidir? Demokrasi, demokratikleşmeyle çözülmelidir. Bu meclisin çatısı altında çözülmelidir.” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kürt meselesi dahil, toplumsal sorunları demokratikleşme ile çözmeyi hedeflediğini belirten Özel, hükümetin kayyım uygulamalarını da eleştirerek, “Bir yandan belediyelere kayyım atayacaksın, Kürtlerin yoğun olduğu ilçelerde, şehirlerde ‘Siz teröristsiniz, biz yöneteceğiz.’ diyeceksin, hem de sonra bir başka taraftan bir başka müzakereyle bir başka açılım yapacağız.” sözleriyle tepki gösterdi.

PKK üzerinden yapılan tartışmalara da değinen Özel, “Şimdi PKK terör örgütü olmaktan, yani geçmişe dönük terör örgütü olan PKK, gelecekte terör örgütü olmaktan çıkacak anlaşılan, geleceğe dönük terör örgütü icat ediyorlar. O kişilerin gittiği bir kongre üzerinden bir terör tanımı yapıyorlar. Oranın üzerinden belediye meclis üyelerine sarılıyorlar, saldırıyorlar.” dedi.

Özel, Türkiye’nin terör sorununun da Kürt sorununun da demokrasiyle çözüleceğini savunarak, “Türkiye’de terör sorunu da bitecek, Kürt sorunu da tarihe gömülecek. Bunu yapmanın yolu Kürtler için de Türkler için de demokrasidir. Bunu yapmanın yolu kayyımları tarihe gömmektir. Bunu yapmanın yolu herkesin ifade özgürlüğünün önünü açmaktır. Herkesin inanç özgürlüğünün önünü açmaktır. Devletin tarafsız ve yasakları yasaklayan bir çizgiye dönmesidir.” şeklinde konuştu.

23 MART İÇİN MESAJ: ‘GEL, SEÇ, TARİHE GEÇ’

Konuşmasının sonunda Cumhuriyet Halk Partisi’nin üye sayısının 1 milyon 750 bine ulaştığını belirten Özel, 23 Mart’ta yapılacak ön seçime vurgu yaparak, “Bir sonraki cumhurbaşkanını seçmeye gidiyorsunuz. Gelin, seçin, tarihe geçin.” sözleriyle partisinin genç üyelerine çağrıda bulundu. “Sandığa inanırız, sandığa güveniriz. Seçimsiz hiçbir şeye tevessül etmeyiz.” ifadeleriyle demokratik sürecin önemini vurgulayan Özel, konuşmasını gençlere seslenerek tamamladı.

Kaynak: Haber Merkezi