Guterres, Bangladeş'in güneyindeki Cox Bazar bölgesinde yer alan Balukhali kampında gazetecilere verdiği demeçte, Arakanlı Müslümanların unutulmasına izin vermeyeceklerini ve dünya liderleriyle bu konuda temaslar kuracaklarını belirtti.
Guterres, bazı ülkelerin son dönemde insani yardımlarda kesintiye gitmesi nedeniyle gıda yardımlarının azaldığını vurgulayarak, bu sorunun çözülmesi için çalışacaklarını ifade etti. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin bu kesintileri "suç" olarak tanımlayan Guterres, bu durumun mültecilerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırdığına dikkat çekti.
BM'ye göre, 2017'den sonra Myanmar'ın Arakan eyaletinden kaçmak zorunda kalan 900 binden fazla Arakanlı Müslüman, Bangladeş'e sığındı. Bu mültecilerin büyük bir kısmını ise çocuklar oluşturuyor. Uluslararası insan hakları örgütleri ve BM, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak nitelendiriyor.
Bangladeş'teki mülteciler ve insan hakları savunucuları, Arakanlı Müslümanların Myanmar'a güvenli bir şekilde geri dönmeden önce, yerleşim alanlarında güvencelerin sağlanması gerektiğini belirterek, geri dönüşlerin yeni bir etnik temizlik tehlikesi yaratabileceği endişesini taşıyor.