Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketici sağlığını tehdit eden gıda ürünlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda yapılan incelemelerin ardından yeni taklit ve tağşiş listesi kamuoyuyla paylaşıldı. Bakanlığın açıkladığı verilere göre, sağlığa zararlı ürün sayısı 189’a yükselirken, taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen toplam ürün sayısı 963'e ulaştı.
Denetimler sonucunda tereyağı, zeytinyağı, kaşar peyniri ve aromalı içecekler gibi temel gıda ürünlerinde hile yapıldığı belirlendi. Bazı pide iç harçlarında kanatlı eti ve sakatat kullanıldığı ortaya çıktı.
PEYNİR, KAŞAR VE PİDEDE HİLE TESPİT EDİLDİ
Bakanlığın yayımladığı listede, kaşar peynirinde standartlara aykırı üretim yapıldığı tespit edildi. İncelemelerde, bazı kaşar peynirlerinin yağ oranının düşük olduğu ve belirlenen kriterlere uymadığı belirlendi. Ayrıca, bazı tereyağlarının içine bitkisel yağ karıştırıldığı, zeytinyağında ise farklı yağ türleri kullanılarak tağşiş yapıldığı ortaya çıktı.
Taklit ve tağşiş tespit edilen ürünler ve markalar şu şekilde:
"Sütlüce tam yağlı kaşar peyniri, Paysüt taze peynir, Bideci Tugay pide iç harcı, Kılınç tam yağlı taze kaşar peyniri, Ufukbey tam yağlı kaşar peyniri, Yeşilay az yağlı beyaz peynir, Ufukbey tam yağlı taze kaşar peyniri."
Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar
Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar