Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kırmızı et ithalatının 2028 yılı itibarıyla Türkiye’nin gündeminden çıkarılacağını belirtti.

Çeşitli programlar kapsamında Çankırı'nın Ilgaz ilçesine giden Bakan Yumaklı, Samsun-İstanbul kara yolunda hizmete giren Çankırı Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu’nun açılışına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, hayvancılığın hem endüstriyel üretim hem de vatandaşların gıda ihtiyacının karşılanması açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı: Ramazan ayında kırmızı ette fiyat artışı yok

HAYVANSAL ÜRETİMDE ÖNEMLİ ARTIŞ

Türkiye’nin hayvansal üretimde önemli bir ivme yakaladığını aktaran Yumaklı, son 23 yılda büyükbaş hayvan sayısının yüzde 71 artışla 17 milyona, küçükbaş hayvan sayısının yüzde 72 artışla 55 milyona, kanatlı hayvan sayısının ise yüzde 55 artarak 380 milyona ulaştığını bildirdi.

Bu rakamların, hayvansal üretimde ciddi bir yükselişi işaret ettiğini kaydeden Yumaklı, şu bilgileri paylaştı:

"Hayvansal üretimde elde ettiğimiz bu başarı elbette bizleri dünya sıralamasında önemli yerlere taşımış durumda. Büyükbaş hayvan varlığına dünya ölçeğinde baktığımızda 22'nci sıradayız, Avrupa'da ise 2'nci sıradayız. Küçükbaş hayvan varlığına baktığımızda dünyada 7'nci, Avrupa'da ilk sıradayız. Sığır eti üretiminde dünyada 7, Avrupa'da 1'inci sıradayız. Tavuk eti üretiminde dünyada 9, Avrupa'da 2'nci sıradayız. Yumurta üretiminde dünyada 10, Avrupa'da 2'nci sıradayız. Bal üretiminde ise dünyada 2, Avrupa'da da 1'inci sıradayız. Görmüş olduğunuz gibi üretim gücümüz bulunduğumuz coğrafya için de son derece önemli ama dünya sıralamasında da bütün ülkelerin gözünün bizde olduğu şekliyle önemli bir üretici ülkeyiz. Hayvansal üretim ihracatımızdan bahsetmemiz gerekirse 2002 yılına nispeten bunu 14 kat artırarak ihracatımızın 3,5 milyar dolara çıktığını söyleyebiliriz."

Bakan Yumaklı: Ramazan ayında kırmızı ette fiyat artışı yok

"FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINI ÖNLEDİK"

Kırmızı et üretiminde yeterlilik oranının yüzde 95 seviyesinde olduğunu belirten Yumaklı, kırmızı et ithalatına ilişkin yeni düzenlemeleri de anlattı.

"14 yıldır özel sektör eliyle yapılmış olan et ithalatı 2024 yılı itibarıyla regülasyon görevinin tamamen kamu kurumlarında olması prensibimiz çerçevesinde Et ve Süt Kurumu eliyle yapılıyor. Bu düzenlemeyle hem özel sektördeki bazı tekelleşme hususlarını sona erdirmiş olduk, aynı zamanda zaman zaman vatandaşımızın da gündemine giren fahiş fiyat artışlarını engellemiş olduk. Özellikle her ramazan ayı öncesinde fahiş fiyat artışları hususu bu yıl için gerçekleşmemiş oldu." diye konuştu.

Bakan Yumaklı, kırmızı ette arz-talep dengesini korumaya yönelik çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, 2028 yılı itibarıyla kırmızı et ithalatının sona erdirileceğini söyledi.

Bakan Yumaklı: Ramazan ayında kırmızı ette fiyat artışı yok

"FAHİŞ FİYAT ARTIŞI OLMADIĞI HALDE OLDUĞU İZLENİMİ VERİLMEK İSTENİYOR"

Fahiş fiyat artışlarına karşı alınan tedbirlerin önemine vurgu yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu süreçte üreticilerin ve ilgili kurumların önemli katkılar sağladığını belirtti.

"Et ve Süt Kurumu, bu süre içerisinde canlı hayvan stokunu da artırmış oldu. Üretici birlikleri, kasaplar, yetiştiriciler sürece destek verdiler. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Rekabet Kurulu da fahiş fiyat artışlarıyla ilgili gerekli incelemeleri başlatmış oldu. Et tedarikiyle ilgili bu mübarek günlerde hamdolsun bütün içtenliğimle ve gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki ülkemizde herhangi bir problem, herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Fiyat artışını gerektirecek hiçbir sebep yoktur. Bunun olmayacağını, neden bu şekilde ısrarlı biçimde ifade ediyoruz? Çünkü bu konuda geçmiş yıllara nazaran çok daha başarılı sonuçlar alınmışken bu ramazan ayının başlangıcı itibarıyla herhangi bir fahiş fiyat artışı yaşanmamışken sanki böyle oldu izlenimini veren birtakım maalesef söylemlere rastlıyoruz. Bunu da buradan ifade etmek istedim." dedi.

Bakan Yumaklı: Ramazan ayında kırmızı ette fiyat artışı yok

KIRMIZI ETTE HEDEF "TAMAMEN YERLİ ÜRETİM"

Kırmızı ette temel hedefin ithalatı tamamen sona erdirmek olduğuna dikkati çeken Yumaklı, dünyada giderek öne çıkan "gıda milliyetçiliği" kavramına da işaret etti.

Türkiye'nin artan nüfusuna ve değişen küresel dinamiklere uygun olarak tarım ve hayvancılık politikalarını şekillendirdiklerini belirten Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu gerçek bizim çok daha etkin, hızlı sonuç verecek tedbirler almamızı da gerektirdi. Bir yıl önce hayvancılık yol haritasını açıkladık; 5 yıllığına ve bu yol haritasının bütün unsurlarını yerine getiriyoruz. Yol haritamızın en önemli hususu Et ve Süt Kurumu ve TİGEM işbirliğiyle Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi'ydi. Bu projenin son derece başarılı gittiğini ve buradan bütün yetiştiricilerimize, üreticilerimize çok ciddi faydalar sağlayacağını söylemek istiyorum. Elbette bu aynı zamanda tüketicilerimizin de uygun fiyatla ürünlere ulaşmasının yolunu açmış olacak.

Önemli olan diğer bir husus ise anaç hayvan sürümüzün artırılması ve üretimimizin buna bağlı olarak artırılması konusuydu. Bu politikalara eş zamanlı olarak da yine Cumhurbaşkanımızın Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi açıklandı. Bu projeyle birlikte de hakikaten son dönemde belki de bizlerin de tahminlerinin çok çok üzerinde bir başvuru almış olduk. Ben buradan başvuran bütün üreticilerimize, yetiştiricilerimize teşekkür ediyorum. 2028 yılına kadar onların da bu ihtiyaçlarını Cumhurbaşkanımızın açıkladığı şekliyle karşılayacağız ve söylemiş olduğumuz gibi 2028 hedef yılımız, 2028 itibarıyla kırmızı et ithalatı konusunu ülke gündeminden çıkarmış olacağız inşallah."

Bakan Yumaklı: Ramazan ayında kırmızı ette fiyat artışı yok

"SAĞLIKLI HAYVAN, SAĞLIKLI GIDA DEMEKTİR"

Hayvancılık yol haritasındaki önemli başlıklardan birinin de hayvan hastalıklarıyla mücadele olduğunu belirten Yumaklı, sağlıklı hayvanların tüketiciye sağlıklı gıda sunulması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu doğrultuda Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatının koordineli şekilde çalıştığını aktaran Yumaklı, hayvan hastalıklarının hem ekonomik kayıplara yol açtığını hem de sektörün hedeflerine ulaşmasını zorlaştırdığını vurguladı.

Kontrolsüz hayvan hareketlerinin önüne geçmenin en kritik konular arasında yer aldığını belirten Yumaklı, veteriner yol kontrol ve denetim istasyonlarının bu amaçla kurulduğunu söyledi.

"Yol kontrol noktaları da bu manada sağlıklı hayvanların hareketini sağlamak açısından son derece önemliydi." diyen Yumaklı, "Bunlardan Türkiye çapında çok önemli kavşak noktalarında 8 adet açmış olacağız. İlk 3'ünü açtık; Erzurum, Elazığ ve Ankara'da. Dördüncüsü de bugün burada Çankırı'da açılmış oluyor. Faaliyette bulunan 3 istasyonda 11 bin 682'si uygun, 349 tanesi uygunsuz olmak üzere 12 bin 31 aracın kontrol edildiğini söylemek istiyorum. Tespit edilmiş uygunsuzluklar içerisinde şap hastalığına yakalanmış hayvanlar, maalesef ki sahte veteriner hekim raporlarıyla gözetim ve karantina bölgesinden kaçırılmış hayvanlar vardı. Hep söyledik yine söylüyoruz; bu konularda hiçbir toleransımız yok ve olmayacak. Sıfır toleransla gidiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı: Ramazan ayında kırmızı ette fiyat artışı yok

Konuşmanın ardından Çankırı Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu'nun açılışı yapıldı.

Programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, Vali Mustafa Fırat Taşolar, Ilgaz Kaymakamı Burak Yılmaz, Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, AK Parti İl Başkanı Koray Erdoğan ve kurum müdürleri katıldı.

Kaynak: AA