Rize'nin gözde turizm merkezlerinden Ayder Yaylası'nda üretilen bal, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Nisan 2022'de coğrafi işaret belgesi ile tescillendi. Coğrafi işaretin getirdiği prestij ile bu sezon balın talebinde artış yaşandı.
Ayder balının bu sezon kilogram fiyatı 3 bin lira olarak belirlenirken, balın kalitesinin doğrulanması amacıyla Hacettepe Üniversitesi'nde tahliller yapılacak. Hasat edilen bal, yüksek kaliteli ve özgün özellikleriyle bal severlerin beğenisine sunulacak.
AYDER BALINA YOĞUN TALEP VAR
Ayder Kaplıca ve Aşağı Şimşirli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Recep Yaşar, Ayder balının bölgede 1900-2300 rakım arasında, 100'e yakın arıcı tarafından yaklaşık 1000 kovanda üretildiğini söyledi. Ayder balına yoğun talep olduğunu belirten Yaşar, "Geçen yıl 2 ton civarında bal ürettik, bu yıl 5 ton civarında bal olacağını tahmin ediyoruz. Geçen yıldan balımız kalmadı. Bal sağımına başladık. Emeğimizin karşılığını alıyoruz" dedi.
ÇOK ÇEŞİT ÇİÇEK VAR
Yaşar, Ayder balı rekoltesini artırmak için "Bal Orman Yolu Projesi"ni hayata geçirmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Projemiz onaylandı. Bu yolu bir yıl içerisinde gerçekleştirerek bal rekoltesini daha yukarlara çıkarmayı hedefliyoruz. Ayder'de endemik bitki türü fazla. Bölgede çok çeşit çiçek var. Bundan dolayı Ayder balı değerli. Buraya gelen ziyaretçilerimiz Ayder balından yesinler" dedi.
"ARICILIK ZOR İLGİ İSTEYEN BİR İŞ"
Hacettepe Üniversitesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile ortak çalıştıklarını dile getiren Yaşar, coğrafi işaretin ardından güvenin arttığını ve balın daha çok rağbet görmeye başladığını söyledi. Yaşar, Ayder balının bu sene kilogramı 3 bin liradan satışa sunulacağını da sözlerine ekledi. "Bu sene kara kovan balı iyi" Arıcılıkla uğraşan 65 yaşındaki Ömer Vatandaş ise kara kovan balı üreticiliği yaptığını belirterek, "Tamamen doğal bir bal. Kovanın içine mum koyulmaz. Kara kovan arıcılığı yapan çok az. Bu sene kara kovan balı iyi. Arıcılık zor. İlgi isteyen bir iş" ifadelerini kullandı.