Avrupa Birliği dışişleri bakanları, blokun “devlet destekli rehine politikası” olarak nitelendirdiği uygulamayla bağlantılı dokuz İranlıyı hedef alan yeni yaptırımları pazartesi günü kabul etmeye hazırlanıyor. Bu bilgiyi iki Avrupa diplomatı paylaştı.
Son yıllarda İran’ın seçkin askeri gücü Devrim Muhafızları, çoğu casusluk ve güvenlikle ilgili suçlamalarla onlarca çifte vatandaş ve yabancı uyrukluyu tutukladı. Diplomatlara göre bunlar arasında en az 20 Avrupa vatandaşı bulunuyor.
İnsan hakları grupları, İran’ı bu tür tutuklamalar yoluyla ülkelerden taviz koparmaya çalışmakla suçluyor. İran ise bu suçlamaları reddediyor ve çifte vatandaşlığı tanımıyor.
FRANSA, İRAN'A BASKI DA ÖNCÜ ÜLKE
Fransa, iki vatandaşının işkenceye benzer koşullarda tutulduğunu belirterek, bu meselede İran üzerindeki baskıyı artırma çabalarına öncülük ediyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, bu hafta başında yaptığı açıklamada, “Onları serbest bırakmak için İran rejimi üzerindeki baskıyı artıracağız” dedi.
“Pazartesi günü, devlet destekli rehine alma politikasından sorumlu olan İranlı yetkililere yönelik ek Avrupa yaptırımları kabul edeceğiz” diyen Barrot, sayı belirtmedi.
Ancak üst düzey bir Avrupa diplomatı ve ikinci bir diplomat, bu politikadan sorumlu görülen dokuz kişinin AB yaptırım listesine ekleneceğini söyledi. Yaptırımlar mal varlığı dondurması ve seyahat yasağını kapsıyor. İsimler henüz açıklanmadı.
Üst düzey diplomat, “İnsanları sokaktan alıp hapse atarak bazı Avrupa ülkelerinden bir şeyler elde etmeye çalışma politikasına gerçekten karşılık vermek gerekiyor. Biz de şu anda bunu yapıyoruz” dedi.
İran üzerindeki baskıyı artırma çabaları kapsamında Fransa, İran’ın konsolosluk koruması hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) şikâyette bulunmaya hazırlanıyor.
AB’nin 27 üyesi, son aylarda Tahran’ın nükleer programını ilerletmesi ve Rusya’ya askeri destek sağlaması konularında da tutumunu sertleştirmiş durumda.