ABD’li yetkililer, uluslararası piyasalarda tedirginliğe neden olan gümrük vergilerinden geri adım atılmayacağı yönünde mesaj verirken, küresel borsalarda satışlar hız kazandı.
ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada, yatırımcıların vergi uygulamalarının etkilerini kabullenmesi gerektiğini belirterek, "ABD'nin dış ticaret açığı sorunu çözülene kadar Çin ile anlaşmaya varılmayacağını" ifade etti.
Trump’ın açıklamaları, piyasalardaki satış baskısını artırırken, küresel hisse senedi endekslerinde sert kayıplar görüldü.
ÇİN'DEN ABD'YE TEPKİ
Çin yönetimi, ABD’nin gümrük tarifelerine yönelik uyguladığı misillemenin, piyasalarda doğrudan etkisini gösterdiğini bildirdi.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ticaret bakanları da Lüksemburg'da bir araya gelerek ABD'nin yeni gümrük tarifeleri karşısında izlenecek tutumu değerlendirecek.
TRUMP: BİR ŞEYİ DÜZELTMEK İÇİN BAZEN İLAÇ GEREKİR
Piyasalardaki sert dalgalanmalar sonrası yatırımcılar, ABD yönetiminin vergi artışlarını yeniden değerlendireceği beklentisi içine girse de Trump, bu yönde bir sinyal vermedi.
Başkan Trump, yaşanan düşüşlere ilişkin, "Hiçbir şeyin kötüye gitmesini istemem, ama bazen bir şeyi düzeltmek için ilaç almanız gerekir." değerlendirmesinde bulundu.
"Çin ile olan ticaret açığımızı çözmemiz gerekiyor. Bu sorunu çözmedikçe, bir anlaşma yapmayacağım" diyen Trump, gazetecilerin "Piyasaları kasten mi çökertmek istiyorsunuz?" sorusuna, “Hayır, durum öyle değil. Ama Çin, Avrupa Birliği ve diğer ülkelerle olan ticaret açığımızı çözmek istiyorum.” cevabını verdi.
ABD İŞ DÜNYASINDAN TEPKİLER
Amerikalı milyarder yatırımcı Bill Ackman, Başkan Trump’ın gümrük vergisi politikalarının "ülkeyi kendi kendini vuran bir ekonomik nükleer kışa sürüklediğini" belirtti. Ackman, seçmenlerin böyle bir tabloya onay vermediğini ifade etti.
KÜRESEL BORSALARDA ENDEKSLER DİP SEVİYELERDE
ABD ve Avrupa borsalarında vadeli işlemlerde yüzde 3’ü aşan değer kayıpları görülürken, Asya ekonomileri, küresel ticarette önemli bir üretim merkezi olması sebebiyle, uygulanan yeni tarifelerden doğrudan etkileniyor. Aynı zamanda, küresel bir ticaret savaşının dünya ekonomisinin lokomotifi olan ABD’de durgunluk oluşturabileceği endişeleri de bölgeyi baskı altında tutuyor.
Gün ortasına gelindiğinde Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 6, Avustralya ASX 200 endeksi yüzde 4, Güney Kore Kospi endeksi ise yüzde 4,7 değer kaybetti.
Çin ana karası, Hong Kong ve Tayvan’daki düşüşler ise Cuma günü tatil nedeniyle kapalı olan bu piyasaların, diğer piyasalardaki kayıpları yeni fiyatlamasıyla daha da derinleşti. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 6’nın, Hang Seng ve Tayvan Ağırlıklı Endeksi ise yüzde 10’un üzerinde düşüş gösterdi.
BÜYÜK DÜŞÜŞLE BAŞLAYAN DÜNYA BORSALARI ŞU ŞEKİLDE:
Hong Kong: -%10,7
Tayvan: -%9,6
Singapur: -%7,8
Çin: -%6,5
Japonya: -%6,1
Malezya: -%4,3
Avustralya: -%4,2
Filipinler: -%4
Hindistan: -%3,8
Yeni Zelanda: -%3,6
FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ GÜÇ KAZANDI
Piyasalarda resesyon endişeleri artarken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) mayıs ayından itibaren faiz indirimine başlayacağı yönündeki beklentiler güçlendi.
Vadeli işlemlere göre, 2025 yılı sonuna kadar ABD’de 25 baz puanlık beş faiz indirimi fiyatlandı. Bu beklentiyle birlikte dolar değer kaybederken, ABD Hazine tahvillerine yönelim arttı.
Güvenli liman arayışıyla birlikte 10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi 8 baz puanlık düşüşle yüzde 3,916 seviyesine geriledi.