Kayatürk: "AB Uyum Komisyonu’nun Romanya Ziyareti Yakında Gerçekleşecek"

Kayatürk, AB Uyum Komisyonu’nun Romanya’ya en son çalışma ziyaretini 1-4 Aralık 2019’da gerçekleştirdiğini, eski Romanya Temsilciler Meclisi Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Angel Tilvar ve beraberindeki heyeti ise 18-21 Ekim 2021’de Türkiye’de misafir ettiklerini hatırlattı. Kayatürk, 17-21 Ekim 2022’de Romanya Parlamentosu’nun davetiyle Romanya’ya yapılması planlanan ziyaretin, Tilvar’ın Savunma Bakanı olarak atanması nedeniyle iptal edildiğini belirterek, "Umuyorum en kısa zamanda söz konusu çalışma ziyaretimizi gerçekleştireceğiz." şeklinde konuştu.

A A 20250311 37304608 37304603 T B M M A B U Y U M K O M I S Y O N U B A S K A N I K A Y A T U R K R O M A N Y A S E N A T O S U N D A N C O R L A T E A N I L E G O R U S T U

"AB Üyeliği Türkiye İçin Stratejik Bir Hedef"

AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olmaya devam ettiğini vurgulayan Kayatürk, katılım müzakerelerinin Türkiye-AB ilişkilerinin belkemiğini oluşturduğunu ifade etti. Son dönemde yaşanan gelişmeler ve bölgesel sınamaların, Türkiye-AB ilişkilerinin stratejik önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Kayatürk, "Uzun vadeli bir perspektif, adil ve yapıcı bir yaklaşım, hepsinden önemlisi iyi niyete dayalı sürdürülebilir bir ilişki inşa etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

A A 20250311 37304608 37304605 T B M M A B U Y U M K O M I S Y O N U B A S K A N I K A Y A T U R K R O M A N Y A S E N A T O S U N D A N C O R L A T E A N I L E G O R U S T U

AB’nin Yeniden Angajman Çabaları Memnuniyetle Karşılandı

Kayatürk, son dönemde Türkiye raporunda da vurgulandığı üzere AB’nin yeniden angajman çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Bu çerçevede yüksek düzeyli ekonomik diyalog toplantıları ile Avrupa Yatırım Bankası’nın faaliyetlerinin yeniden başlatılmasını olumlu bulduklarını söyledi. Kayatürk, "ABD’de ikinci kez başkan seçilen Trump’ın, gerek Ukrayna-Rusya savaşına gerekse Orta Doğu uyuşmazlıklarına farklı yaklaşımları, Avrupa’nın güvenlik mimarisini ve politikalarını yeniden gözden geçirmesine ve bu çerçevede Türkiye’nin Avrupa güvenliği için öneminin yeniden fark edilmesine yol açmıştır. Bu çerçevede AB üyesi olmayan Birleşik Krallık ile AB üyesi Fransa ve Almanya gibi Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin liderlik ettiği Avrupa güvenlik mimarisi zirve toplantılarına Türkiye’nin davet edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"AB Küresel Bir Güç Olmak İstiyorsa Türkiye’yi Üye Yapmalı"

Türkiye’siz bir Avrupa güvenliğinin düşünülemeyeceğinin altını çizen Kayatürk, "AB küresel bir güç olmak istiyorsa bir an önce Türkiye’yi üye yapmalıdır. Romanyalı dostlarımızın AB’de bizi desteklediğini görüyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz." ifadesini kullandı. Kayatürk, AB ile bazı öncelikler temelinde çalışmaya hazır olduklarını belirterek, bu öncelikleri şöyle sıraladı:

  • Katılım sürecinin yeniden canlandırılması yoluyla Türkiye’nin AB perspektifinin güçlendirilmesi,
  • Diğer aday ülkelerle birlikte tüm yapısal diyalog mekanizmalarının, Ortaklık Konseyi, Türkiye AB Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantılarının, zirvelerin ve diğer ilgili toplantıların yeniden canlandırılması,
  • Türkiye’deki tüm sektörlerde Avrupa Yatırım Bankası operasyonları için tüm mevcut kısıtlamaların kaldırılması,
  • Türkiye-AB Gümrük Birliği Modernizasyon müzakerelerinin daha fazla gecikmeden başlatılması,
  • Vize serbestisi tamamlanıncaya kadar vatandaşlarımızın önündeki ilave engellerin kaldırılması.

"Parlamenter Diyaloğu Güçlendirmeliyiz"

Romanya’nın AB ile ilişkilerde Türkiye’ye verdiği desteği çok önemsediklerini belirten Kayatürk, "Her alanda gelişen ilişkilerimizi ve işbirliğimizi önümüzdeki dönemlerde daha da güçlendirme iradesine sahibiz. Kovid salgını ve ülkemizdeki seçimler gibi nedenlerle kısmen yavaşlayan parlamenter diplomasiyi yeniden canlandırmayı arzu ediyoruz. Parlamenter diyaloğa ve Avrupa Parlamentosu bünyesindeki istişare mekanizmalarına büyük değer ve önem atfediyoruz. Yapıcı bir yaklaşıma öncelik vermeli, Türk ve Avrupalı parlamenterler arasındaki diyaloğu güçlendirmeliyiz. Bu tutum, Türkiye-AB ilişkilerinde ve katılım sürecinde ilerleme kaydedilmesine katkıda bulunacaktır." şeklinde konuştu.

"Avrupa Parlamentosu Türkiye Karşıtlığı İçin Kullanılmamalı"

Avrupa Parlamentosu’nun, PKK, YPG, FETÖ gibi terör örgütlerinin destekçileri tarafından Türkiye karşıtlığı için kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Kayatürk, "Bu eğilimi tersine çevirmek için hep beraber çalışmamız gerekmektedir. Romen parlamenterlerin bu konuda desteğine güveniyoruz." görüşünü paylaştı. Kayatürk, Avrupa Parlamentosu 2023-2024 Türkiye raporunun AB içindeki popülist ve Türkiye karşıtı ortamın bir yansıması olduğunu dile getirerek, "Biz, Avrupa Parlamentosundan gelecek tüm yapıcı eleştirilere açığız. Ancak Avrupa Parlamentosundan beklentimiz; Türkiye aleyhindeki temelsiz iddiaların ve körü körüne suçlamaların zemin bulduğu bir platform olmak yerine, Türkiye ile ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği ile ülkemizin katılım sürecine ne şekilde katkı sağlanabileceği konularında yapıcı davranmasıdır." şeklinde konuştu.

Corlatean: "İki Ülke Arasındaki Stratejik Partnerliğe Önem Veriyoruz"

Romanya Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Corlatean ise Ankara’da bulunma nedenlerinden birinin uluslararası alanda yaşanan değişimler olduğunu vurgulayarak, ne şekilde pozisyon alınacağının önemli olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki stratejik partnerliğe dikkati çeken Corlatean, "AB’de politika Brüksel’de inşa ediliyor. İlerisi için sizin ülkeniz de bu aileye dahil olabilir." ifadelerini kullandı.

A A 20250311 37304608 37304607 T B M M A B U Y U M K O M I S Y O N U B A S K A N I K A Y A T U R K R O M A N Y A S E N A T O S U N D A N C O R L A T E A N I L E G O R U S T U

Görüşmede, TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyesi bazı milletvekilleri de vardı.

Kaynak: AA