Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden olan Prof. Dr. İsmail Köse’nin icra ettiği 'MÖ 401-400 yılında Onbinler'in ve 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Karadeniz'e Ulaşım Güzergahlarının Tespit Edilerek Modellenmesi ve Coğrafi İşaretle Belirlenmesi Projesi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen toplantıda Fatih Sultan Mhemet’in Trabzon ilini fethederken Bayburt Aydıntepe yolu yönünden Kemir Dağı – Büyük Çimen Yaylası-Balahor Yaylası-Taşköprü Hanları-Karabakan-Kazıklı Hanları-Kaletepesi-Gümüşki Hanları-Ambarlı-Galyan-Armağan ve Boztepe yönünden geldiği bulundu. Ksenephon rotasınınsa Bayburt Aydıntepe’den başlayarak Kemir Dağı-Büyük Çimen Yaylası-Balahor Yaylası-Taşköprü Hanları-Karakaban-Kazıklı Hanları-Kaletepesi-Kofradol-Saveriksa-İskopel-Samuhatepesi-Livera-Horhor Tepesi-Galyan-Armağan-Boztepe olduğu belirlendi.
"FATİH SULTAN MEHMET, TRABZON'U ÇOK ÖNEMLİ GÖRMÜŞ"
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, başlatılan projenin alman ve önemi için, "Birçok güzelliklerimiz var. Tarih, kültür ve sanat, şehrimizin öne çıkan özellikleridir. Alametifarikamız tarihle başlar. 4 bin yıllık medeniyetlerin süzülerek gelip geçtiği bir şehrin sahipleriyiz. Tarihi hüviyetimize sahip çıkmayı, bu konuda yapılmış ve yapılacak bütün araştırmalara destek olmayı şehrin bir evladı ve yöneticisi olarak görev ediniyorum. Bu projenin de bir parçası olmaktan ötürü büyük mutluluk duyuyorum. Tarihi yönümüz çok önemli. Biz şu anda Aşağı Hisar bölgesinde kazı çalışması yapıyoruz ve orada ilk yüzyıla, Roma’nın 1. yüzyılına ait kalıntı ve buluntular tespit edildi. Bir taraftan da İçkale’de kazılar yapıyoruz ve şehrimize bir arkeopark kazandırmak istiyoruz" dedi.
Başkan Genç, bu tür çalışmaların şehrin tanıtılmasına çok büyük katkılar vereceğini belirtirken, "Hakikaten hem tarihsel bir kayda dönüşmesi açısından sağlanacak olan birikim hem de şehrin ekonomisine, turizme tahvil edilerek sağlayacağı katkı nedeniyle de çok önemli. Şehrimizin Fatih'i Fatih Sultan Mehmet, Trabzon'u çok önemli görmüş. ‘Trabzon fethedilmeden İstanbul'un fethi tamamlanmış sayılmaz’ diyerek fetihlerin hep batıya yapıldığı bir zamanda Fatih doğuya dönmüş ve Trabzon'u fethetmiş. O fetih güzergahını da kıymetli hocalarımız çalışmışlar. Hakikaten çok kıymetli buluyorum. Hem şehrimiz hem de tarihimiz adına çok kıymetli. Burada büyük bir emek var. İyi ki Karadeniz Teknik Üniversitemiz, iyi ki Trabzon Üniversitemiz var. Burası bir eğitim şehri ama bu konuda da araştırma yapabilecek bilgi, birikim ve kapasiteye ve hocalarımıza sahip olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
"ÜMİT EDİYORUZ Kİ DAHA FAZLA TURİSTİ BÜTÜN DÜNYADAN ŞEHRİMİZE ÇEKMİŞ OLACAĞIZ"
Toplantıda konuşma yapan Trabzon Valisi Aziz Yıldırım da, Trabzon’un tarih turizmi için önemli olduğunu vurgulayarak "Tarih kitaplarına konu olmuş fakat günümüze kadar gelememiş olan tarihi güzergahlar ve yapılar var. Yapıları bazen bulabiliyoruz fakat güzergahları bilmek her zaman mümkün olmuyor. Bunlar iğne ile kuyu kazarcasına çok ince çalışmalar gerektiriyor. Bu araştırmaya emek veren herkese teşekkür ediyoruz. Onbinlerin yürüyüş yaptığı güzergahı tespit ettiğimizde önemli iki rota ortaya çıkacak ve turizmde artı değer olacak. Ümit ediyoruz ki daha fazla turisti bütün dünyadan şehrimize çekmiş olacağız" dedi.
"ROMA DÖNEMİNDEN GÜNÜMÜZE KADAR GELEN ANTİK YOLLARI, TİCARET
Projenin yürütücüsü olan Prof. Dr. İsmail Köse ise, "Yaklaşık 10 yıldır tarihi yolları araştırıyoruz. Roma döneminden günümüze kadar gelen antik yolları, ticaret rotalarını araştırıyoruz. Onbinler milattan önce 400 yılında mayıs-haziran aylarında Trabzon’a ulaşmışlar. Hangi rotayı takip ettikleri taranmamış. Batılı araştırmacılar güzergahı tespit etmeye çalışmışlar. 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethe gelirken takip ettiği rotayla alakalı tespit edilmiş çalışma mevcut değil. Biz bu çalışmayı yaptık ve sonuçlandırdık. Projede emeği geçen tüm hocalarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.