TÜRKİYE'DE DESTEK VERDİ

Güvenlik Konseyi, üye ülkeleri uzay faaliyetlerini uluslararası hukuk çerçevesinde yürütmeye ve uzayda silahlanma yarışını önlemek için uzayın barışçıl kullanımına katkı sağlamaya çağıran karar tasarısını görüşmek için toplandı. ABD ve Japonya tarafından önerilen ve Türkiye'nin de desteklediği tasarıda, "yalnızca nükleer ve kitle imha silahlarının değil, her türlü silahın uzaya yerleştirilmesinin yasaklanması" için bir değişiklik yapılması istendi. Ancak Rusya ve Çin tarafından yapılan bu öneri yeterli destek alamayınca reddedildi.

RUSYA VETO ETTİ, ÇİN ÇEKİMSEL KALDI

Nihai oylamada Rusya, "veto" hakkını kullanarak tasarıyı engellerken, Çin çekimser kaldı. Diğer 13 üye ise tasarıyı destekledi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzia, tasarının "kısıtlı ve siyasi" olduğunu ve uzaya hiçbir silahın yerleştirilmemesi gerektiğini savunarak, değişiklik taleplerinin reddedilmesinin vetoya neden olduğunu söyledi.

ABD TEMSİLCİSİNDEN TEPKİ

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştirmeyeceğini zaten açıkladığını hatırlatarak, "Kurallara uyuyorsanız, neden bu kuralları teyit eden bir kararı desteklemiyorsunuz? Ne saklıyor olabilirsiniz?" diye sordu. Nebenzia ise, "Biz yalnızca kitle imha silahlarının değil, her türlü silahın uzaya yerleştirilmesini yasaklamak istiyoruz. Ama siz buna karşısınız. Aynı soruyu ben de size sorayım. Neden?" yanıtını verdi.

5 DAİMİ ÜYEDEN SEÇİLİYOR

BM Güvenlik Konseyi, 15 üyeden oluşuyor. ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Rusya daimi üye olarak konseyde yer alırken, daimi üyelerin veto hakkı bulunuyor. 10 geçici üye ise iki yıllık bir dönem için seçiliyor.

Kaynak: İHA