İş yerlerine ait ya da iş yerlerinin kiraladığı araçlara yeni bir düzenleme getirildi. Türkiye'de şirketler işte kullandığı ya da kiraladıkları araçlara 31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm ticari araçlara TTB takılması zorunlu hale getirildi. Bu haberin ardından “Taşıt tanıma birimi nedir, nasıl çalışır? Taşıt tanıma birimi nasıl yapılır?” soruları sorulmaya başlandı. İşte araştırılan bu soruların yanıtları…

Akaryakıt alımlarında "taşıt tanıma sistemi" zorunluluğu getirildi - Ergani  Haberleri | Diyarbakır Son Dakika Yerel Haberler | Ergani Gazetesi

TAŞIT TANIMA BİRİMİ NEDİR?

TTB, aracın yakıt deposuna takılan elektronik bir etikettir. Bu etiket, akaryakıt istasyonlarındaki pompalarda yer alan "Taşıt Tanıma Okuyucu" tarafından okunması gerekir. Okunduktan sonra araç plakanızı otomatik olarak tespit eder. Böylece, yakıt alımı sırasında manuel plaka kaydı yapılması gerekmez.

TAŞIT TANIMA BİRİMİ NE İŞE YARAR?

Taşıt Tanıma Birimi, ilk faydası vergi kayıplarını önlemesidir. TTB, akaryakıt satışlarında yapılan illegal durumları engellemeye yardımcı olurken, devlete vergi gelirlerinin artmasını sağlar. Bunun aynında otomasyonu artırır.  Ayrıca hatalı faturalandırmayı önlemede de etkili olacak. TTB ile plaka bilgileri otomatik olarak fiş ve faturalara geçer. Bu da hatalı faturalandırmaya engel olur.

TAŞIT TANIMA BİRİMİ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Türkiye'de iş yerlerine ait ya da iş yerlerinin kiraladığı araçların 31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm ticari araçlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması zorunlu hale geliyor. 

TTB TAKMAYAN ARAÇLARA CEZALAR YAĞDIRILACAK!

İş yerlerine ait olan araçların TTB takmaması halinde 1 Ocak 2025 yılından başlayarak trafiğe çıkamayacak. Bu tarihten sonra Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takmayan araçlara trafik cezası kesilecek. 

Akaryakıt giderlerinin beyanında verilen fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek. Araçların yakıt depo girişine takılan ‘Taşıt Tanıma Birimi’ (TTB) (elektronik etiket) cihazında dijital olarak verilen plaka bilgisi akaryakıt alımı sırasında yakıt pompa tabancasına takılı ‘Taşıt Tanıma Okuyucu' cihaz tarafından otomatik olarak okunarak güvenlikli haberleşme yolu ile Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz'a iletilecek. Böylece, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek. UTTS ile taşıt plakalarının sisteme elle işlenmesinden dolayı yasal olmayan yani usülsüz olan fatura uygulamların da önüne geçllmesi planlanıyor.

Kaynak: istiklal.com.tr