Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir programda, 6 Şubat depremlerinin ardından fay hatlarında meydana gelen değişikliklere ilişkin önemli bilgiler paylaştı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi ve yer bilimci olan Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da birden fazla deprem kaynağı olduğunu belirterek, depreme dayanıklı kentlerin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun" söyleşisine katıldı. Hatay'da birden fazla fay hattının olduğunu belirten Görür, kentin depreme dirençli ve hazır hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

RİSK AZALTMA ÇALIŞMALARI YAPILMALI

Günümüz bilim ve teknolojisiyle depreme dayanıklı kentlerin oluşturulabileceğini belirten Görür, mikro bölgeleme, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmalarının yapılması gerektiğini vurguladı. Görür, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından Doğu Anadolu Fayı'ndaki enerjinin, Adana'nın Yumurtalık ilçesi ile Osmaniye Fayı civarına aktığını belirtti.

Altyapı çalışmalarında esnek malzemelerin kullanılmasının önemine dikkat çeken Görür, kent düzeninin fay hatlarına göre şekillenmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin coğrafyasında 4 levha bulunduğunu belirten Görür, depremlerin 13,6 milyon yıldır devam ettiğini söyledi. Depremleri durdurmanın mümkün olmadığını belirten Görür, ancak deprem dayanıklı yerleşim alanlarının oluşturulmasının önemini vurguladı.

ERKEN BİR DEPREM OLABİLİR

Hatay'ın tarih boyunca büyük depremler yaşadığını belirten Görür, İskenderun'un hem Doğu Anadolu Fayı'ndan hem de Ölü Deniz Fayı'ndan etkilendiğini ifade etti. Özellikle 6 Şubat'taki depremlerin, Yumurtalık ve Osmaniye faylarında erken bir deprem oluşturabileceğini belirtti.

Görür, söyleşinin sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA