İsminde GIDA geçen bir bakanlık- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- gıda mühendisi istihdam etmiyor. Sizce de bir tezatlık yok mu?

Gıda mühendisliği nedir, gıda mühendisleri ne iş yapar? Öncelikle buradan başlayalım. Gıda mühendisliği, bilimsel bilgiler ve mühendislik bilgileri yardımıyla gıdaların güvenilir bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, dağıtılmasını sağlayan ve gıdalardan uygun bir şekilde yararlanmayı sağlayan mühendislik dalıdır.4 yıllık eğitim süresince gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi , gıda üretim teknikleri,yağ teknolojisi,et teknolojisi, hububat, süt teknolojisi,meyve-sebze, gıda maddelerinin ambalajlanması ve daha birçok gıda ve mühendislik ile ilgili dersleri alarak ve uygulama yaparak mezun olurlar.



Gıda mühendisliği bölümlerinden her yıl 3500 civarında mühendis mezun olmaktadır. İş arayan on binlerce gıda mühendisi olmasına ve kamu kurumlarında çok ihtiyaç olmasına rağmen ne yazık ki kamuda çok az sayıda gıda mühendisi istihdamı gerçekleşmektedir. Gıda bakanlığında bulunan gıda denetçisi sayısı 5000 civarındadır ve bunun sadece 1000 tanesi gıda mühendisidir.Kalan 4000 gıda denetçiliğini de ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler yapmaktadır.

Tamamen gıda üzerine eğitim almış bir meslek olan gıda mühendislerinin bu mesleklere göre çok çok az sayıda olması düşündürücü. Bunun yanı sıra denetlenmesi gereken 650 bin gıda işletmesi bulunmaktadır. Ama ne yazık ki bu kadar denetçiyle denetlenmesi mümkün görünmemektedir. Yazının başında da belirttiğim gibi gıda bakanlığı ama içerisinde gıda mühendisi olmayan bir bakanlık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın Mehdi Eker acaba daha ne zamana kadar gıda mühendislerini görmezden gelecek? Eğer gerçekten gıda denetimi düzgün bir şekilde yapılmak isteniyorsa bu işi gıdanın ehli bir meslek olan gıda mühendislerine yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca gıda denetçi sayısı görüldüğü gibi yeterli düzeyde değildir ve en az 5000 gıda mühendisi alınarak bir nebze olsun bu durum düzeltilmelidir.