Zaman yönetimi konusunda ilk çalışmalar iş yaşamının taleplerini karşılamak için yapılmıştır.

Zaman yönetimi konusunda ilk çalışmalar iş yaşamının taleplerini karşılamak için yapılmıştır. Bu çalışmalarla iş yaşamında verimin arttırılması, az zamanda çok kâr sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca zaman yönetimi sayesinde kişilerin özel yaşamları ile iş yaşamları arasındaki dengenin kurulması başarılı ama mutsuz bireyler yetiştirilmesini n önüne geçilmesi de hedeflenmiştir.

Her insanın biyolojik saati ve zamanı algılayışı farklı olabilir. Dolayısıyla bizim zaman yönetme konusunda kendisiyle barışık olan insanlara bir diyeceğimiz yok. Ama “Ne kadar çalışırsam çalışayım yine de işlerim bitmiyor” diyorsanız zaman yönetimi konusunda değiştirmeniz gereken alışkanlıklarını z olabilir. Bu noktada aşağıdaki tavsiyeler üzerinde düşünmeniz yerinde olacaktır.

1. En zor, en karmaşık ve en önemli işinizi belirleyin önce onu yapın. Sonrasında detaylarla uğraşmanın zevkine vardığınızı fark edeceksiniz. Unutmayın ki hayatta her iş acil değildir. Neyin ertelenebilir olduğuna neyin ertelenemez olduğuna dair net bir fikriniz olsun. Ayrıca kendi acil işlerinizi tespit edebildiğiniz gibi çevrenizdeki kişilerin de acil işlerini takip edebilmelisiniz. Aileniz, patronunuz veya arkadaşlarınızın sizden en ciddi beklentilerini düşünün. Onlara iyilik etmek adına onlar için önemi olmayan detaylarla günlerinizi harcamayın.

2. Gününüzün bereketli olmasını istiyorsanız erken kalkın. Erken kalkmaktan kasıt güneş doğmadan bir müddet önce uyanmaktır. Güneş doğmadan önce kalkmak kontrolün sizde olduğu hissini verecektir. Erken kalkmak konusunda ilk günler yaşayabileceğini z zorluklara göğüs gerebilirseniz pişman olmayacağınız günler sizi bekliyor diyebiliriz. Her gün erken kalktığınızda bir süre sonra erken kalkmaya alışırsınız. Daha zinde olarak uyanırsınız. İşe gitmeniz gerekmese bile erken kalkarsınız. İşe gideceğiniz günler bile uyanmak için saat kurmak zorunda kalmazsınız. En önemlisi zihninizin en zinde olduğu zamanı uyanık geçirmiş olursunuz. Gün öğleyi bulduğunda günün geri kalan kısmına bakıp rahatlarsınız. Zira geriye muazzam bir zaman dilimi kalmıştır.

3. Yoğun bir çalışma temponuz varsa mutlaka randevu ile çalışın. Randevu talep saatiniz olsun. Bu saat günün ilk saati olabilir. Günün ilk saati dışında yeni randevu vermeyin. Yeni randevu isteyenlere ertesi gün randevu talep etmeleri gerektiğini söyleyin. Bu sayede sabah ilk saatin sonunda tüm günlük randevu programınız oluşmuş olur. Gün boyu ne kadar yoğun olup olmadığınızı önceden bilirsiniz. Bu da size bir rahatlama hissi verecektir. Çat kapı ziyaretlerle zamanınızı çalmak isteyen arkadaşlarınız veya müşterileriniz mutlaka olacaktır. Ama insanların geneli randevu alarak sizi ziyaret etmeye alışacaktır.

4. Toplantılara hazırlıklı gidin. Toplantıyı siz yapıyorsanız toplantının amacını, toplantıda neyin konuşulacağını o toplantıya katılacak herkese önceden bildirmiş olmanız yerinde olacaktır. Böylece toplantılarda konudan sapılma ihtimali azalır. Hatta bazen toplantı yapmak yerine toplantıya katılması gereken herkese birebir bilgi verilmesi daha verimli olmaktadır.

5. Teknolojiyi etkili kullanmak da zaman kazandırır. Mesela alışveriş ve bankacılık gibi pek çok işlemlerinizi internetten halletmeniz mümkün. Bir elektronik kitap okuyucusu sayesinde yanınızda binlerce kitap taşıyabilirsiniz . Uzun saatler bir yerde beklemeniz gerekiyorsa yarım kaldığınız kitaptan devam edebilirsiniz. Ayrıca yanınızda matbu kitap ya da gazete taşımak da bir yerde beklerken ya da seyahat ederken zamanınızı kurtaracaktır. Tabi ki bu noktada teknolojinin dikkatinizi dağıtmasına izin vermemeniz de önemlidir. Mesela maillerinizi ve sosyal medya hesaplarınızı her saat değil de günde iki kere kontrol etmeniz size zaman kazandıracaktır. Televizyonu evde sürekli açık bırakmamanız şarttır. O hafta televizyonda hangi programları izlemek istediğinize karar verip program bittikten sonra televizyonu kapatın. Bu alışkanlığı çocuklarınıza da kazandırın.