Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki en iyi 10 eseri seçildi. Yurt içindeki özel jüri tarafından seçilen en iyi eser, Yerebatan Sarnıcı oldu. Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi ve Dünya Mirası Geçici Listesi'nde'' toplam 75 eseri mevcut.

Kuzey Haber Ajansı'nın haberine göre söz konusu eserlerin arasından en iyisini seçmek için Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay, Turist Rehberleri Birliği Başkanı Ahmet Zeki Apalı, tarihçi Saffet Emre Tonguç, Haldun Hürel, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul, seyahat yazarı Şerif Yemen gibi isimlerin olduğu jüri tarafından bir oylama yapıldı.

Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken on eser arasındaysa; Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Süleymaniye Camii gibi tarihi yapılar yer aldı. Yerebatan Sarnıcı ise tarihi yarımada görülmesi gereken yerler listesinin başında kendini gösterildi.

6. YÜZYILDA YAPILDI

Sudan yükselen mermer sütunlarıyla Yerebatan Sarayı olarak da bilinen sarnıç; 6. yüzyılda yapıldı. Bizans İmparatoru 1. Justinyanus tarafından, tarihi yarımadanın ortasına inşa edilen sarnıç, büyük sarayın su ihtiyacını karşılamak için tasarlandı. İstanbul'un fehtihten sonra uzun bir süre farkedilmeyen yapı bodrumlarında biriken su ve deliklerinden sepet sallayarak balık tutan halkın uyarısı ile ortaya çıktı.
Osmanlı döneminin ardından sarnıç, bugünkü görünümüne 1988 yılında kavuştu. 145 metre uzunluğa ve 65 metre genişliğine sahip olan sarnıcta ; 12 sırada 28 sütun yükseliyor. Sarnıcın kuzeybatı köşesindeki sütunun altında kaide olarak kullanılan iki medusa başı dikkat çekiyor.

Yerebatan Sarnıcı'ndaki medusa başlarının sarnıca nasıl ve ne amaçla getirildiği ise hala bilinmiyor. Sarnıçta yer alan Roma çağı heykel sanatının önemli örneklerinden olan heykeller yaklaşık 1472 yıllık bir tarihe tanıklık ediyor.