BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed'in Askeri Müsteşarı Fargal, Yemenli çatışan taraflara ateşkesi yeniden başlatma ve abluka altındaki bölgelere insani yardımların girişine yardımcı olma çağrısı yaptı
Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in Askeri Müsteşarı Muhammed Süleyman Fargal, Yemenli çatışan taraflara ateşkesi yeniden başlatma ve abluka altındaki bölgelere insani yardımların girişine yardımcı olma çağrısında bulundu.
Yemen resmi ajansı SABA'da yer verilen bir habere göre, Fargal, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Muhsin Salih ile bir araya geldi.

Görüşmede, BM'nin Yemen'de siyasi çözüme ulaşılması konusuna verdiği önemi vurgulayan Fargal, barışçıl çözüm için çatışan taraflar arasında ateşkesin yeniden başlatılması ve abluka altındaki bölgelere insani yardımların girişine yardımcı olunması çağrısı yaptı.

Fargal, Yemen'de başta BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2216 sayılı kararı olmak üzere tüm uluslararası anlaşma ve kararlara saygı duyulması gerektiğini belirtti.

Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Salih de Fargal'ı, Husilerin ateşkesin ilanından bu yana yaptığı ihlaller konusunda bilgilendirdi.

Husilerin, ateşkesi kullanarak ilerlemeye çalıştığını ve yeni cepheler açtığını ifade eden Salih, Husi militanların Suudi Arabistan sınırındaki bölgelere de saldırılarda bulunduğunu aktardı.

Salih, Yemen hükümetinin, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) girişimi, Ulusal Diyalog Konferansı sonuçları ve BMGK'nın 2216 sayılı kararı temelinde ülkede barışın tesisine ve siyasi sürecin işlemesine önem verdiğini vurguladı.

Yemen'de yeni bir ateşkes sağlanması için temaslarda bulunmak üzere Riyad'a giden BM Özel Temsilcisinin Askeri Müsteşarı Fargad'ın, Suudi Arabistanlı askeri yetkililerle de görüşmeler yapması bekleniyor.

Çatışan taraflarca BM'nin çağrısı üzerine 10 Nisan'da ilan edilen ateşkes, Kuveyt'teki barış müzakerelerinin askıya alınmasının ardından uygulamadan kalkmıştı.