Hz Osman (ra)'ın
Suudi Arabistan bankasında hesabının olduğunu biliyor muydunuz?
Ve Medine de Haremi Şerif'in dibinde beş yıldızlı bir otelinin olduğunu biliyor muydunuz?

Efendimizin Medine'ye Hicret'inden sonra müslümanlar Medine'de çoğaldı. Medine'nin en büyük kuyularından birisinin ismi 'Roma Kuyusu' idi. Bir tane yahudinin elinde idi ve bu yahudi bir damla suyu bedava vermiyordu parayla satıyordu.

Hz Osman bunu öğrenince yahudinin yanına gitti Ve yahudiden kuyuyu satın almak istedi, yahudi satmadı. Hz Osman onu kuyunun yarısını satın almaya ikna etti. Bir gün kuyu Hz Osman'ın bir gün yahudinin.

Yahudi açgözlülüğünden kabul etti. Dedi ki: ' Öyle yaparsam rekabet olur suyun fiyatı artar.' Ama iş tersine döndü.

Hz Osman (ra) kendi gününü müslümanlara ve herkese vakfetti. İnsanlar Hz Osman'ın günlerinde gelip su ihtiyaçlarını karşılıyorlar evlerine de yetecek kadar götürüyorlar. Yahudinin günü geldiğinde kimse gitmiyor. Ve yahudi zarar ettiğini görünce Hz Osman' a geldi ve geri kalan kuyunun yarısını yirmi bin dirheme Hz Osman'a sattı.

Hz Osman o yarıyıda Allah yolunda müslümanlara vakfetti. Bir müddet sonra bir sahabei ikram Hz Osman'a geldi. Kuyuyu aldığı fiyatın iki katını teklif etti.
Hz Osman dedi ki: ' Daha fazlasını veren var.'
Üç katını teklif etti.
Ve yine dedi ki: ' Daha fazlasını veren var.'
Dokuz katını teklif etti ve yine Hz Osman dedi ki: ' Daha fazlasını veren var.'
Ashabı kiram dedi ki: 'Bundan daha fazlasını veremem.'
Hz Osman dedi ki: ' Kuyuyu Hz Allah'a vakfettim o bir haseneye bir iyiliğe on katını veriyor.'

Hz Osman (ra) orayı vakfetti. Zaman geçtikçe kuyunun arazisinde insanların yiyipte yere attığı hurma çekirdekleri yeşerdi ve büyük bir hurma bahçesi oldu.

Osmanlı son dönemine kadar Hz Osman'ın kuyusunun hurma ağaçlarının sayısı 1550 tane idi. Ziraat bakanlığı bu hurmaları topluyordu yarısını yetim ve miskinlere dağıtıyordu ve geri kalan yarısını da satıp Hz Osman bin Affan adına bankada bir hesap açıp yatırıyordu.

Ve böyle her sene bu malın zekatı da çıkartıldı. Yarısı yetim ve miskinlere dağıtıldı yarısı bankada biriktirildi. Ve bununla Mescidi Nebevi'nin yanında büyük bir arsa alındı. Bu arsanın üzerine beş yıldızlı büyük bir otel yapıldı. Şimdi otel bitti yıllık en düşük geliri 50 milyon riyal diyorlar.

Bunun yarısı da yetim ve miskinlere dağıtılacak ve gerisi yine Hz Osman bin Affan'ın hesabına yatırılacak.
Daha acayibi aradan on dört asır geçmesine rağmen şimdiki otelin arsası ve otelin binası belediyede tabusu Hz Osman bin Affan (ra) adına.

İşte gördünüz mü? Allah ile yaptığınız ticaret böyle uzun müddet devam ediyor. Bunun sevabını düşün.

Boşuna Peygamber efendimiz sallallahualeyhivesellem demedi;

"Her peygamberin cennette bir arkadaşı var benimde cennetteki arkadaşım Osman bin Affan'dır."

Cenab-ı Allah bizi onun feyzinden bereketinden mahrum etmesin. Bizleri de buna benzer hayırlar ve vakfiyeler yapmayı nasip eylesin.

Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala alihi ve sahbihi ve sellim

Hep hayırlar görün ve hayırlar ile karşılaşın inşallah.