Kremlin sözcüsü Peskov, Hollanda-Türkiye krizine ilişkin açıklamada bulunmuş ve taraflara itidal çağrısı yapmıştı.AB Bakanı Ömer Çelik bugün yaptığı açıklamada Rusya'nın çağrısını değerlendirerek, "Bu çağrılar belki iyi niyetli olabilir ama taraflara itidal tavsiye etmek doğru bir yaklaşım, uluslararası değerlere uygun bir çağrı değildir. Bize dönük tansiyonu düşürün demek yetmez, tansiyonun yükselmesinin sebeplerini bulup gereğini yapmaları gerekir." ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik şunları söyledi;

"İlk defa bir AB ülkesi doğrudan Başbakanın talimatıyla demokratik haklarını askıya almıştır. Bu bir hukuk krizi olmasıyla birlikte Avrupa ve Hollanda açısından bir değerler krizine işaret ediyor. Daha önce Avusturya toplantılarını engelleyen bir karar istemişti. AB buna karşı çıkamıştı. Şimdiye kadar biz defalarca yurtdışında faaliyet yaptık. Brüksel'in en geniş meydanında mitingler yaptık. Bu ülkelerin izin verdiği diğer mitinglere göre bizim mitinglerimiz en çok barışçıl ve demokratik mitinglerdir. Bunun kamu düzeni gerekçeleriyle engellenmesini anlamak mümkün değil.

İTİDAL ÇAĞRILARINA CEVAP

Tarafları itidale tavsiye ediyoruz açıklamasında açık ve net bir şekilde demokratik hakkını kullanmak isteyen tarafla, neofaşist uygulama yapan bir taraf var. Türkiye'nin söylemiyle ilişkili eleştirileri dile getiriyorlar. Bize dönük tansiyonu düşürün demek yetmez, tansiyonun yükselmesinin sebeplerini bulup gereğini yapmaları gerekir.

AB VE NATO'YA ÇAĞRI

Öte yandan bu uygulama bütün demokratik hakları ihlal etmiştir. AB Konseyi, NATO üyesi olan üyeleri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal eden bu tutum için göreve davet ediyoruz. Aşırı sağ söylemi kullandığınızda sonuç olarak aşırı sağ yükselir."

Rusya'dan Türkiye ve Hollanda'ya çağrıRusya'dan Türkiye ve Hollanda'ya çağrı