ABD'nin Ortadoğu ve Afrika'da 10'dan fazla ülkeden Amerika'ya yapılan uçuşlarda yolcu kabinlerine elektronik cihazların alınmasını yasaklayacağı bildirildi. Amerikan medyasında yer alan ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberlerde, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden ABD'ye seyahat eden yolcuların DVD oynatıcı, tablet, dizüstü bilgisayarlarını kabine almalarının yasaklanacağı ve bagaja verilmesi koşulunun getirileceği açıklandı.

Direktifin bir güvenlik tehdidi sonucu verildiği belirtilerek uygulamanın Salı günü başlamasının beklendiği iddiasında bulunuldu.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Dışişleri Bakanlığının ise Amerikan medyasına elçiliklerin ilgili havayolları şirketlerini bilgilendirmeye başladığını açıkladığı duyuruldu.

THY doğruladı! Yasak listesinde İstanbul da varTHY doğruladı! Yasak listesinde İstanbul da var

Yolcular hırsızlık tehlikesiyle karşı karşıya

Trump'ın 'telefon ve tabletlerden büyük boyutlardaki elektronik cihazlar sadece bagajda taşınabilir' kararının ardından gözler ABD'de son yıllarda artış gösteren hırsızlık olaylarına çevrildi. ABD'nin uluslararası havalimanlarında engellenemeyen boyutlara ulaşan bagaj hırsızlığı, yolcuların elektronik cihazlarını tehdit etmeye başladı. Bagaj ekiplerine sızan suçluların yapılanmasıyla yaşanan hırsızlık olaylarının önüne geçilemiyor.

Ulaşım Emniyet Dairesi'nin (TSA) geçtiğimiz yıl yayınlamış olduğu verilere göre; ABD'de son 4 yılda havalimanlarında yolcular hırsızlıkla ilgili 30 bin 621 bildirimde bulundu. 2,5 milyon dolarlık eşya çalındı. New York JFK'de, Miami ve Los Angeles'ta bagaj alanında görev yapan ve mafyalaşan gruplar çökertildi. 500'den fazla TSA çalışanı, güvenlik kontrollerinde hırsızlık yaptığı için atıldı.

Benzer bir yasak, 2006'da İngiltere tarafından uygulandığında havalimanı hırsızlık olaylarında ciddi bir artış yaşanmıştı.

THY yasağı doğruladı

ABD Başkanı Trump'ın sekiz ülkeden ABD'ye yapılan uçuşlarda; yolcuların, boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihazları yanlarına almalarını yasaklaması kararına THY'den, "ABD'ye seyahat edecek yolcularımızın dikkatine. ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır" açıklaması geldi.

ABD'li merciler İstanbul dışındaki diğer kentleri şöyle sıraladı:

- Kahire (Mısır)
- Amman (Ürdün)
- Kazablanka (Fas)
- Doha (Katar)
- Riyad ve Cidde (Suudi arabistan)
- Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emrilikleri)
- Kuveyt kenti (Kuveyt)

Türkiye'den ilk tepki

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 8 ülkedeki 10 şehirden ABD'ye yapılacak uçuşlara getirilen kısıtlamaya tepki gösterdi. Arslan konuya ilişkin çalışma yürütüldüğünü belirterek "İstanbul'u, İstanbul Atatürk Havalimanı'nı başka ülkelerdeki havalimanlarıyla karıştırmamaları gerektiğini de özellikle vurguluyoruz. Yılda 80 milyonun üzerinde uçuşun gerçekleştiği İstanbul'u başka yerlerle bence karıştırmasınlar" dedi.
THY yetkilileri ilk uygulamanın yarın sabah 08.30'da İstanbul'dan New York'a gidecek uçak yolcuları ile başlayacağını açıkladı.