Kırşehir yakınlarında, buzlanma nedeniyle kontrolden çıkan yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 7 kişinin hayatını kaybetmesi ve 4’ü ağır 22 kişinin yaralanması üzerine yazılı açıklama yapan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, sürücülerin yola çıkmadan kışlık bakım yaptırmasını istedi.

"KIŞ LASTİĞİ VE ZİNCİR TAKIN"
Her aracın kış lastiği ve zincirini hava durumuna göre takması gerektiğini belirten Apaydın, “Olumsuz hava muhalefeti sebebiyle ülkemiz kar esaretinde. Kış şartlarının en üst seviyede yaşandığı bu günlerde yapılması gereken, sürücü trafiğe çıkmadan önce aracının kışlık bakımını yaptırmalıdır. En önemlisi tüm araçlar kış lastiği takmalı, hava ve yol durumuna göre de mutlaka zincir takmalıdır. Bugünlerde gizli buzlanmaya dikkat edilmelidir. Emniyet kemeri takılması zorunlu olan bazı toplu taşıma araçlarında yolcu ve sürücüler kendi güvenlikleri için emniyet kemerlerini mutlaka takmalı.” dedi.

“ÖZEL ARAÇLAR DA DİKKAT ETMELİ”
Türkiye’de 4 milyondan fazla ticari aracın trafikte bulunduğunu açıklayan Apaydın, şöyle konuştu: “Son zamanda kar yağışının bastırmasıyla meydana gelen trafik kazalarında sadece ticari araçların kazaya karışmadığını aksine özel araçların da karıştığını hep birlikte yazılı ve görsel basın aracılığı ile şahit oluyoruz. Özel araçlarda en az ticari araçlar kadar dikkatli olmalı ve önlemlerini almalıdırlar. Özel araçlarda kış lastiği ve zincir takmaya özen göstermelidirler. Özellikle bazı sürücülerimiz benim bulunduğum bölgeye kar yağmıyor düşüncesiyle kışa hazırlık yapmıyorlar. Bu yılda öyle oldu. Hiç kar yağmayan ve soğuk olmayan bölgelere kar yağdı ve havalar biranda soğudu. Bu da beraberinde kazaları getirdi. Yani kışa hazırlıksız yakalanan çoğu sürücü kazaya neden olmaktadır. Hazırlıksız sürücüler sayesinde yaralamalı ve ölümlü kaza sayısı artmaktadır”

“1 SAATTE 27 KAZA MEYDANA GELİYOR”
Ülke genelinde soğuk ve yağışlı havanın etkili olduğunu ifade ederek, kar nedeniyle çok sayıda ilde eğitime ara verildiğini hatırlatan TŞOF Başkanı Apaydın, şöyle devam etti: “Özellikle taşımalı eğitim yapılan yerlerde servis sürücülerinin kış lastiği olmadan ve zincir takmadan trafiğe çıkmamalıdır. Araçlarınızı kış şartlarında mutlaka yavaş ve dikkatli sürün. Bilhassa gizli buzlanmalara karşı tedbirli olun. Sürücüler kış lastiği olmadan trafiğe çıkmamalı. Ülke olarak yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuğun etkisi altına girdik. Uzun ve yorucu bir kış kendisini hissettiriyor. Yıllardır kar yağmayan birçok ilimizde kar etkisini göstermiş durumda. Bu soğuk hava kar beraberinde de istenmeyen kazaları beraberinde getirmektedir. Yani kışa hazırlıksız yakalanan sürücüler yoğun trafik kazalarına sebebiyet vermekte. Bu kazaların azalması ve yaşanmaması için kış şartlarına hazır olmayan araçlarla trafiğe çıkılmamalıdır. Ülke olarak dünyada trafik kazası sayısı ve oranları açısından hiç de iyi bir konumda değiliz. Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde saatte 27, günde 600’ü aşkın trafik kazası meydana gelmektedir. Bu kazalarda insan faktörü ve sürücü hatalarına baktığımızda oran yüzde 98’e kadar çıkmaktadır.”