Dünyanın en büyük alüminyum şirketi Rusal’ın sahibi Deripaska, petrolün varil fiyatının 18 dolar seviyesine kadar düşebileceğini ve bu durumda da dolar/ruble’nin 100 seviyelerine çıkabileceğini iddia etti.

Rusya’nın önde gelen oligarklarından, Rusal şirketinin patronu Oleg Deripaska, petrolün 18 dolara düşebileceği, rublenin dolar karşısında 100 seviyelerine çıkabileceği öngörüsünde bulunarak, "Bu durumda ölmeyiz. Böyle bir senaryonun gerçekleşebileceğini anlayarak yolumuza devam etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Rus Kommersant gazetesinde yer alan habere göre, dünyanın en büyük alüminyum şirketleri arasında gösterilen Rusal’ın sahibi Oleg Deripaska, petrol fiyatlarının varil başına 18 dolara kadar gerileyebileceğini belirtti.

Petrol fiyatlarının söz konusu seviyeye gerilemesi halinde, dolar/ruble paritesinin ise 100 seviyesine yükselebileceği uyarısında bulunan Deripaska, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yaşadığımız durumun çok daha iyi hale gelmeyeceğini anlamamız lazım. Petrol 18 dolara düşebilir, ruble, dolar karşısında 100 seviyelerine çıkabilir. Bu durumda ölmeyiz. Böyle bir senaryonun gerçekleşebileceğini anlayarak yolumuza devam etmek zorundayız.”

Mevcut ekonomik koşullarda Rus hükümetinin yaşadığı en büyük sıkıntının, federal bütçenin ve Rezerv Fonu’nun önümüzdeki yıla kadar erime ihtimali olduğunu belirten Deripaska, “Ekonomimiz dış etkenlere fazla bağımlı. Ayrıca ülkemizin yargı sistemi, yolsuzluklar, kaliteli iç pazar kredi piyasasının eksikliği ve Merkez Bankası’nın uyguladığı maliye politikaları, Rusya’daki iş ortamını olumsuz etkileyen diğer faktörler” tespitinde bulundu.