AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, dış temsilciliklerde alınan pasaport harç bedellerindeki indirime ilişkin, "Pasaport harçlarının düşürülmesiyle yurt dışında yaşayan ailelerimizin bütçesine doğrudan katkı sağlanacak ve Türkiye'ye yaptıkları seyahat masrafları da düşecektir" ifadesini kullandı.

Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığınca, dış temsilciliklerdeki harç bedellerine ilişkin, 2016 itibariyle uygulanmaya başlayan yeni bir düzenleme yapıldığını anımsattı.

SÜRELERİNE GÖRE CÜZDAN BEDELLERİ
Mustafa Yeneroğlu, harç bedellerinde ciddi bir indirimin yapıldığı söz konusu düzenlemeye göre, yurt dışı temsilciliklerde, pasaport sürelerine göre, cüzdan bedeli hariç, 6 aylık için 16,16 avro, 1 yıllık için 22,17 avro, 2 yıllık için 36,17 avro, 3 yıllık için 51,35 avro ve 3 yıldan fazla süreli olan pasaportlar için 72,37 avro harç bedeli alınacağını belirtti.

Yeneroğlu, Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin etkilerinin de göz önünde bulundurulması halinde, burada yaşayan Türk vatandaşları için pasaport harçlarının yüksek olması, ciddi bir mali yük oluşturduğunu vurguladı.

"PASAPORT HARÇLARI DÜŞÜRÜLDÜ"
Bu durumda söz konusu harç bedellerinin düşürülmesinin önemli olduğuna işaret eden Yeneroğlu, şunları kaydetti:

"AK Parti olarak yurt dışında yerleşik vatandaşlarımızı ilgilendiren diğer konularda olduğu gibi pasaport harç bedellerinin düşürülmesi konusu da gündemimizde yer aldı. Başbakanımız, vatandaşlarımızın bu doğrultudaki taleplerini göz önünde bulundurarak harçların düşürülmesini vadetti. Vaadimizin uygulamaya geçirilmesi maksadıyla Maliye Bakanlığımız yeni bir düzenlemeyle pasaport harçlarını düşürdü. Pasaport harçlarının düşürülmesiyle yurt dışında yaşayan ailelerimizin bütçesine doğrudan katkı sağlanacak ve Türkiye'ye yaptıkları seyahat masrafları da düşecektir. Bu durum uzun vadede Türkiye ile olan bağların korunmasını, akrabalarla olan iletişimin yanında dil ve kültür birikiminin geliştirilmesini beraberinde getirecektir."