Obama hükümeti, ABD'nin kutup bölgelerinde ve Atlantik Okyanusu kıyılarında petrol ve doğalgaz arama-üretim faaliyetlerini dondurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, söz konusu karar Chukchi ve Beaufort denizlerinin büyük bölümü ile Atlantik kıyılarındaki 31 alanı kapsıyor. Bu bölgeler petrol veya doğalgaz aramaya sonsuza kadar kapatıldı.

Açıklamada ayrıca, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun aldığı benzer karar hatırlatıldı.

Kutup bölgelerinde çevreyi ve doğal hayatı korumak için ABD-Kanada arasında çeşitli iş birlikleri ve ortak projeler yapılacağı vurgulanan açıklamada, her iki ülkenin kutuplarda ağır akaryakıt kullanımının da kademeli azaltılacağını destekleyeceği bilgisi paylaşıldı.

Kalıcı yasak

Karar, başkanlara bu yetkiyi veren 1953 tarihli 'Dış Kıta Sahanlığı Arazileri Yasası'na dayanıyor. Friends of the Earth kuruluşu "Hiç bir başkan daha önce kıyı bölgelerinin doğalgaz ve petrol araması için kiralanmasının engellenmesi kararını geriye çevirmedi. Donald Trump kararı geri çevirmeye kalkarsa, kendisini mahkemede bulur" dedi.

Uzmanlar, çevreci politikalarıyla bilinen Barack Obama'nın aldığı kararın ülkenin yeni seçilen başkanı Donald Trump tarafından geri çevirmesinin zor olduğuna dikkat çekiyor. Ancak Amerikan Petrol Enstitüsü 'süresiz yasak' diye bir şey olmadığını ve Trump'ın kararı geri almasını umduklarını duyurdu.

Kuzey Kutup bölgesinde diğer seçeneklere göre daha pahalı ve zorlu olduğu için çok az petrol çıkartılıyor.