Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi'nde yer alan, bozlak ustası merhum Neşet Ertaş'ın android heykeli, ziyaretçileri ünlü halk ozanının türküleriyle karşılıyor.

"Bozkırın tezenesi" olarak bilinen Ertaş'a ayrılan odada, ona ait plaklar, kasetler ve fotoğrafların yanı sıra saz çalıp merhum ozanın türkülerini seslendiren android heykeli yer alıyor.

Odaya giren ziyaretçilere Kırşehir şivesiyle "hoş geldiniz" diye seslenen android heykel, türkülerle nostalji yaşatıyor.

Kırşehir Kültür ve Turizm Müdürü Yıldız Eraslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Neşet Ertaş Gönül Sultanları Kültür Evi’nin, 2014 yılında eski Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıldığını anımsattı.

Kültür Evi'nde Kırşehir ve Anadolu’nun aşıkları, ozanları, kültürel değer ve şahsiyetlerine yer verildiğini aktaran Eraslan, Ertaş için bir oda tahsis edilerek, ünlü halk ozanının hatırasının yaşatılmaya çalışıldığını söyledi.

Odaya Samsun’da yaptırılan bir android Neşet Ertaş heykelininin de konulduğunu belirten Eraslan, hareketli heykelin saz çalarak türküler seslendirdiğini dile getirdi.

Türkiye ve dünyanın birçok yerinden Ertaş'ın kabrini ve Kültür Evi'ni ziyarete gelenlerin olduğunu anlatan Eraslan, bozlak ustasının hayatını kaybettiği 25 Eylül'de ve ertesi gün ziyaretçi sayısının daha da arttığını vurguladı.

Eraslan, odayı ziyaret edenlerin "Neşet usta"nın sesiyle karşılandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kültür Evi'nde en fazla ilgi çeken ve akın akın ziyaretçilerin geldiği oda Neşet Ertaş’a ayrılan oda. Odada Neşet Ertaş üstadımızın android heykeli var. Bu heykel, hareketli. Her gelen ziyaretçimize ‘hoş geldin’ diyor. Heykel, Neşet Ertaş'ın o vazgeçilmez sesinden, nefesinden ziyaretçilere müzik ziyafeti sunuyor. Yapımı uzun bir süre devam etti. Samsun’dan heykeltraş Adil Çelik hocamız yaptı. Kıyafeti Neşet Ertaş’ın tercih ettiği kıyafetlerden esinlenerek yapıldı. Gözlüğüne kadar her bir detaya itina ile dikkat edildi. Odanın diğer bölümlerinde Neşet Ertaş’a ait plaklar, kasetleri ve bir çok fotoğraf var. Bu fotoğraflar arasında fahri doktora alması, konserleri, defnedildiği güne ait kareler de yer alıyor."

"Burada daha fazla duygulandık"
Ziyaretçilerden Recep Karaca da Neşet Ertaş’ın sadece Kırşehir'in değil, Türkiye’nin gururu olduğunu ve Anadolu kültürünü dünyaya tanıttığını belirterek, "Şairimizi, ozanımızı ve üstadımızı ziyarete geldik, gördük. Çok güzel adroid heykelini yapmışlar. Sözünden, sazından kendi sesinden tekrar türkülerini dinleyerek duygulandık. Her zaman severek dinliyoruz ama burada daha fazla duygulandık. Yapanlardan Allah razı olsun. Çok güzel olmuş." ifadelerini kullandı.