Hatay'da, teleferik inşaatı sırasında yürütülen çalışmalar sırasında tarihi kalıntılar bulunması üzerine 2013 yılında başlatılan kurtarma kazısında ortaya çıkan ve üzerindeki Yunanca yazılardan ve tasvir edilen figürlerden "Neşeli ol hayatını yaşa" şeklinde yorumlanan mozaikle ilgili bilimsel çalışma tamamlandı.

Mozaik ve kazı alanında çalışma yapan Mustafa Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hatice Pamir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İplik Pazarı mevkisinde bulunan ve MS 3'üncü yüzyıl sonu ve 4'üncü yüzyıl başına ait olduğu tespit edilen mozaiğe ait bilimsel çalışmanın bir dergide bilim dünyasına sunulduğunu söyledi.

Kazılarda ortaya çıkarılan küçük üç ayrı panelden oluşan mozaiğin bilimsel değerlendirmesi konusunda detaylı bir çalışma yapıldığını vurgulayan Doç. Dr. Pamir, şöyle devam etti:

"Kazı yapılan alan bir konut ve konutun ziyafet salonu. Arkeolojik verilere göre MS 3'üncü yüzyıl sonu, 4'üncü yüzyıl başına denk geliyor. Mozaikleri analiz ettiğimizde üç panelden oluşuyor. Birinci panelde zenci bir figür, ortadakinde ise iki figür var, bir tanesi güneş saatine bakıyor. Üçüncü panelde ise iskelet motifi yer alıyor. Bunları tek tek değerlendirmenin yanı sıra bir bütün olarak ve benzerleriyle detaylı bir şekilde değerlendirdik. Üç mozaik panelinin merkezinde güneş saati önünde duran bir erkek figürü ve eşlikçisi, ikinci panelde kısmen korunagelmiş elinde ikili çubuktan oluşan bir alet tutan Afrikalı figürü ve üçüncü panelde bir yastığa dayanmış, hafif uzanmış, bir elinde içki bakı tutan iskelet, şarap ve ekmek tasvirleri işlenmiştir."

Pamir, şunları kaydetti:

"Mozaiği, 'ölümün sonsuzluğuna karşın hayatın neşesine katıl' anlamına geldiği şeklinde yorumladım. Daha önceki yorumlarda 'Neşeli ol hayatını yaşa' yanlış yorum değil. Neşeli ol hayata katıl, çünkü hayata katılmak onu yaşamakla alakalı şeklindedir."