Merkez Bankası enflasyon tahmini ile ilgili Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya son dakika açıklama yaptı. Murat Çetinkaya, "Merkez Bankası olarak piyasa derinliği ve fiyat oluşumunu takip ederek ihtiyaç duyulacak tüm önlemleri alacağız" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Merkez Bankası enflasyon tahmini için açıklama yaptı. Merkez Bankası ayrıca yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7,5'te bıraktı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, şöyle konuştu:

'GELİŞEN ÜLKELERE YÖNELİK DÖVİZ KURU OYNAKLIK ENDEKSİ DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE'

"Merkez Bankası olarak ülkemizin refahı için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Fed'in yeni faiz artışını önümüzdeki seneye ötelediği kanısıyla küresel risk iştahında artış yaşandı. Gelişmekte olan ülkelere yönelik döviz kuru oynaklık endeksi düşüş eğilimindedir. 2. çeyrekte tüketici enflasyonu nisan öngörümüz ile uyumlu gerçekleşti. 2.çeyrekte para politikasında sadeleşme adımlarına devam ettik.

'17 TEMMUZ TEDBİRLERİ PİYASALARDA YAŞANAN OYNAKLIĞI SINIRLADI'

17 Temmuz'da duyurduğumuz önlemler finansal sistemin likiditeye etkin şekilde ulaşmasına destek sağladı. piyasaları yakından takip ederek, gerektiği taktirde tüm önlemleri alacağız. Yurt içi belirsizliklerin etkisinin geçici ve sınırlı olacağını değerlendiriyoruz. Likidite politikasında sıkı duruşumuzu sürdürdük. 17 Temmuz tedbirleri piyasalarda yaşanan oynaklığı sınırladı.

"BELİRSİZLİKLERİN ETKİSİ GEÇİCİ"

Sadeleşme süreci Türkiye'ye ilişkin risk algılarını sınırladı. Merkez Bankası olarak piyasa derinliği ve fiyat oluşumunu takip ederek ihtiyaç duyulacak tüm önlemleri alacağız. Küresel risk iştahının olumlu seyri ve alınan tedbirler sayesinde yurt içi belirsizliklerin etkisinin geçici ve sınırlı olacağını değerlendiriyoruz. Ayrıca tasarlanan yapısal reformların uygulamaya geçilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırarak Türkiye ekonomisine ilişkin algılamaları olumlu yönde destekleyeceğini hatırlatmak isterim.

Gıda enflasyon tahmini yıl sonu için yüzde 9'dan yüzde 8'e revize edildi. Ham petrol fiyatları yukarı yönlü güncellendi, 40 dolardan 44 dolara yükseltildi.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ DEĞİŞMEDİ

Enflasyon tahminlerinde değişiklik yapılmadı. 2016'da yüzde 7,5'e, 2017 yılında yüzde 6'ya geriledikten sonra 2018'de yüzde 5'te istikrar kazanacak."

'PARA POLİTİKASI DURUŞUMUZ ENFLASYON GÖRÜNMÜNE BAĞLI OLACAK'

Önümüzdeki dönemde para politikası duruşumuzun enflasyon görünümüne bağlı olacağının altını çizmek istiyorum. Temmuz ayı ortasına kadar geçen dönemde getiri eğrisi geçtiğimiz rapor döneminde tüm vadelerde aşağıya kaydı. Ancak ilerleyen günlerde yurt içi gelişmelere paralel olarak getiri eğrisi aşağı kaydı. Ticari krediler tüketici kredilerine göre daha yüksek oranda büyümeye devam etti.

'BÜYÜMENİN KAYNAĞININ İÇ TALEP OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ'

Dış talebin büyümeye olumlu katkısının sınırlı olacağını tahmin ediyoruz, büyümenin kaynağının iç talep olacağını tahmin ediyoruz. İç talep büyümesi temel olarak tüketici harcamalarındaki artıştan kaynaklanacaktır. 2016 yılında iç talebin artacağını, dış talebin toparlama eğilimi sergileyeceğini söyleyebiliriz.

'CARİ İŞLEMLER DENGESİNDE İYİLEŞMENİN DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ'

Cari işlemler dengesinde iyileşmenin 2016 yılında devam etmesini bekliyoruz. Ham petrol ve ithalat fiyatlarını yukarı yönlü güncelledik. 2016 ortalama petrol fiyatın tahminini 40 dolardan 44 dolara revize ettik.

'İŞLENMEMİŞ GIDA VE TÜTÜN FİYATLARI TEMMUZDA ENFLASYONU YUKARI ÇEKECEK'

İlerleyen dönemde gıda fiyatlarında aşağı yönlü bir düzeltme yaşanacağını tahmin ediyoruz. İşlenmemiş gıda ve tütün fiyatları temmuz ayında enflasyonun belirgin bir şekilde yükselmesine neden olacak. Gıda komitesi çalışmaları bu dönemde de devam etti. "