Mehmet Akif Ersoy Üniversitesince (MAKÜ) başlatılan proje kapsamında lazer teknolojisi kullanılarak Kibyra Antik Kenti'nden çıkartılan eserlerin dijital modelleri oluşturuluyor.

MAKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Serkan Öktem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müdür yardımcısı öğretim görevlisi Sualp Deniz ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) destekli "Burdur İli Arkeolojik ve Kültürel Miraslarının Lazer Teknolojisi ile 3 Boyutlu Modellemesi ve Sanal 3D Müze Oluşturulması Projesi"ni başlattıklarını söyledi.

Proje kapsamında Gölhisar ilçesinde bulunan ve "gladyatörler kenti" olarak bilinen Kibyra Antik Kenti'nden çıkarılıp Burdur Arkeoloji Müzesi'ne getirilen eserleri lazer teknolojisiyle taradıklarını anlatan Öktem, bu çalışmaları insanların internet ortamında ziyaret edebilecekleri, inceleyebilecekleri dijital bir model haline dönüştürmeye başladıklarını kaydetti.

"Sanal müze oluşturulacak"

Yaklaşık 2 ay sonra tamamlanacak çalışma sonunda internet ortamında "sanal müze" oluşturmayı hedeflediklerini belirten Öktem, şöyle konuştu:

"Ortaya çıkarılan eserler, müzenin sahip olduğu fiziki imkanlar çerçevesinde sergileniyor. Ama müzenin fiziki alanları çok yeterli olmadığı için depolarda bulunan binlerce eser maalesef sergilenemiyor. Biz bu eserleri lazer tarama teknolojisiyle tarayıp bilgisayar ortamında bire bir modelliyoruz. Daha sonra internet ortamına aktarıyoruz ki insanlar depolardaki bu eserlerden haberdar olsunlar. Arkeoloji meraklıları, tarih sevdalıları, bu eserleri binlerce yıllık bu hazineleri görebilsinler."

"Lazer teknolojisini arkeolojik amaçlı kullanıyoruz"

Lazer teknolojisini uygulamak için yurt dışından getirttikleri cihazların endüstriyel, otomotiv, makine sektörü, inşaat sektörü ve restorasyon hizmetlerinde de kullanıldığını anlatan Öktem, şunları kaydetti:

"Biz bu cihazları öncelikli olarak projemizin hedefleri çerçevesinde arkeolojik amaçlı kullanıyoruz. Belki ilerleyen aşamalarda bu arkeolojik eserlerin belli ölçeklerdeki modellerini de 3D printer ile alma imkanı doğacak. Teknoloji ilerliyor ve arkeoloji de bundan geri kalmamalı diye düşünüyoruz."