Türkiye'de en fazla türde kuş gözlemi yapıp bunu fotoğraflayan 30 yaşındaki kuş gözlem rehberi ve yaban hayatı uzmanı Emin Yoğurtcuoğlu, kuşların peşinde, Antarktika'nın da dahil olduğu 6 kıtada 40'dan fazla ülke dolaştı. Büyülü kanatlarla kaderi, onları çocuk gözleriyle mavilikte gördüğü ilk anda kesişen kuş gözlemcisi Yoğurtcuoğlu, kuşları ilk olarak çocukken sokağa çıktığında fark ettiğini ve o yaşlardan itibaren amatör olarak kuş gözlemi yapmaya başladığını anlattı. Kuşların peşinde adeta Türkiye'yi karış karış dolaştığını aktaran Yoğurtcuoğlu, "21 yaşına kadar Tunceli ve Bingöl hariç bütün şehirleri gezdim. Sonra bu iki ili de görüp, Türkiye turunu tamamladım." dedi.

482’NİN 429'UNU FOTOĞRAFLADI

"Hem kuşları görüp hem de dünyayı dolaşmak çocukluk hayalimdi. Bunu bir de iş olarak yapıyorum" diyen Yoğurtcuoğlu, Türkiye'deki 482 tür kuştan 431'ini görüp 429'unu fotoğraflayarak bu alanda en fazla sayıya ulaşan kişi olduğunu aktardı. Kuş gözlemi için yurtdışına da çıktığını, 40'dan fazla ülke gezdiğini aktaran Yoğurtcuoğlu, en büyük hayallerinden birisinin de Antarktika'ya gitmek olduğunu ve bunu da gerçekleştirdiğini kaydedetti.

HEDEF YEDİNCİ KITAYI GÖRMEK

Bundan sonraki hedefinin Avustralya'yı da görüp 7. kıtayı tamamlamak olduğunu dile getiren Emin Yoğurtcuoğlu, şöyle devam etti: "Sadece kuş gözlemi yapmak için 40'dan fazla ülke gördüm. Dünyada 10 bin tür kuş var. 10 bin türün ancak 2 bin tanesini henüz görebildim. Bir yandan yeni türler için yeni yerler görmek gerektiğinin bilincindeyken bir yandan inanılmaz bir yok oluşun olduğunu görmek beni en çok üzen şey. Türlerin sayıları, popülasyonları inanılmaz şekilde azalıyor. Tükenmez dediğimiz milyonlarca bireyden oluşan bazı kuş türleri şu an kritik ölçüde tehlike altına girmiş durumda. Yok oluşun hızı tahminimizin çok ötesinde"