Günümüzde moda haline gelmiş olan fal baktırmaktan, medyumlara gitmeye kadar çok yaygın olan geleceği öğrenme merakımız hakkında bilmemiz gereken 3 hüküm:

1- Gaybı Allah bilir

“Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır. Başkası onu bilemez.”

(En’am, 6:59)

“Bütün görülmeyeni bilen O’dur. O, gizli olanı, seçtiği peygamber dışında kimseye açıklamaz. Ancak onların da ardından gözetleyiciler koyar ki, Rablerinin gönderdiklerini hakkıyla tebliğ ettiklerini bilsin(ler). Çünkü O, onları(n hepsini ilmiyle) kuşatmış ve her şeyi sayısıyla (bir bir) saymıştır.”

(Cin Suresi 26-27-28. )

Ayet meallerinden anlaşıldığı üzere gaybı Allah bilir Allah onu dilediği Peygamber veya velisine dilediği miktarda bildirebilir. Ancak sahtekar falcılara bildirmeyeceği açıktır. Yani onların söyledikleri yalandır.

Rasulullah aleyhissalatu vesselam Efendimiz Hazretleri’de şöyle buyurmuşlardır:

“Kâhinler bir şey değildirler.”

(Müslim, Selam 123)

Ama falcılar bazı şeyleri biliyor gibi sözler kullanılmaktadır. Bunlar geleceği değil şuanda olan, öğrenilmesi mümkün şeylerin bir kısmını cinlerden öğrenebilirler. “Ama falcının dediği bazen çıkıyor” diyenlere için aynı sözü bir ara bir sahabe de söylemiş, fakat Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem ona güzel bir cevap vererek yol göstermiştir.

“Bu söz cinlerindir. Cin bilgiyi kapar da dostunun kulağına tavuğun gıdaklaması gibi gıdaklar. Bu şekilde ona yüz yalandan daha fazlasını karıştırır.”

(Müslim, Selam 123)

Cinleri biz göremiyoruz onlar etrafımızda dolaşarak bazı bilgileri biliyor veya öğrenebilirler cinlerle ilişkisi olan bazı kişilerin böyle bilinmesi mümkün olan şeyleri söylemeleri imkanı vardır ama gördüğümüz gibi çoğu yalandır.

2- Fala inananlar imanlarını tehlikeye atar

Allah korusun falcının dediğini tasdik eden imanını tehlikeye sokmuştur. Bir Hadis-i Şerif rivayeti şöyledir:

“Kim bir kâhine uğrar ve onun söylediklerini tasdik ederse Muhammed’e indirilenden berî olur (…)

(Müsned, II, 429; III, 14; IV, 68; V, 380; Müslim, Selâm, 125; Ebû Dâvûd, Tıb, 21; İbn Mâce, Taharet, 122; Tirmizî, Taharet, 102)

Yukarıda da imanımızın gereğini zaten açıklamıştık.

3-İnanmadan fala baktıranlar

Peki zevk içni baktırıyorum inanmıyorum diyenler ne olacak? Fala bakmak dinen imanen sakıncalı ve şeytani birşeydir. İnanmadan baktırmak dahi sakıncalıdır. Yukarıdaki rivayetin tamamı ise şöyledir:

“Kim bir kâhine uğrar ve onun söylediklerini tasdik ederse Muhammed’e indirilenden berî olur, kim de kâhine gelir ve fakat söylediklerini tasdik etmezse kırk gün namazı kabul edilmez.”

(Müsned, II, 429; III, 14; IV, 68; V, 380; Müslim, Selâm, 125; Ebû Dâvûd, Tıb, 21; İbn Mâce, Taharet, 122; Tirmizî, Taharet, 102)

Burada namaz kabul edilmezden maksat Allahu alem namazın sevabından mahrum olmaktır. Yani namaz kılarsa borcu silinir. Fakat tövbe edene tövbe kapısı açıktır. Geçmişte bu tarz işler yapmışsak tövbe edelim ve bu işlerden uzak durarak, insanları uyaralım.

Kaynak: Yeni Akit