Küçükçekmece'deki Bezirganbahçe Meydanı'nda gerçekleştirilen ve Anadolu Ajansı'nın da global iletişim ortağı olduğu festivalin açılış konuşmasını yapan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, organizasyonun düzenlenmesinde katkısı olanlara ve festivali izlemek için alana gelenlere teşekkür ederek, "Biz bu yola çıkarken, geçmişimize, kimliğimize, kültürümüze dair unutulmaya yüz tutmuş ve bize unutturulmak istenmiş birçok değerimizin yeniden halkımızla buluşmasını, yeniden popülerleştirilmesini, hak ettiği değeri kazanmasını amaçlıyoruz." dedi.

Türkiye'nin son 15 yılda daha güçlü, iddialı ve istikamet aldığını vurgulayan Erdoğan, "Bunun devam edebilmesi, geleceğe taşınabilmesi ve kalıcı olabilmesi için bizim aynı zamanda kendi kültürel değerlerimizle de kuşanmaya ihtiyacımız var. Geçtiğimiz 100 yılı aşkın süreçte maalesef egemen güçlerin baskılarıyla kendi dilimizden, tarihimizden, kültürel değerlerimizden uzaklaştırılmak istendik. Bunun bir nebze de olsa başarıya ulaştığını maalesef kimse inkar edemez. Ancak şu anda bizler, yakın zamanda 15 Temmuz hadisesinin de ortaya koyduğu gibi geleceğin milleti olarak çok daha iddialı yürüyüş sergileyeceksek, unutulmaya yüz tutmuş dilimizle, edebiyatımızla, sanatımızla, estetik anlayışımızla, sporlarımızla yeniden kucaklaşmak, bunlarla yeniden kuşanmak durumundayız. Ancak bu şekilde kendi genlerimizde olan, binlerce yıldır kendi inanç sistemimizle, kendi değerlerimizle yoğrulduğumuz, tarihe damgasını vurmuş Türk milleti olarak geleceğe damga vurabiliriz." diye konuştu.

Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak sadece Türk milletinin değil, ikinci plana itilmiş diğer milletlerin de yok edilmeye çalışılan geleneksel sporlarıyla ayağa kalkmalarını arzu ettiklerini belirten Erdoğan, "Kültürel dengesizliğin, adaletsizliğin ortadan kalkmasının yolu, her milletin kendi değerleriyle bağımsız buluşabilmesi, yürümesiyle mümkün olacaktır." ifadelerini kullandı.

UNUTULAN DEĞERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Geleneksel sporların Türkiye'de hak ettiği değeri görmediğini bildiklerini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İster istemez insanların dikkatini de çekmemiz gerekiyordu. Maksadımız elbette geleneksel ata sporlarımızın yanında, bu sporlarımız gibi unutulmaya yüz tutmuş olan müziklerimizi, el sanatlarımızı, geleneksel halk kültürlerimizi, dilimizi, kuşamımızı, danslarımızı ve oyunlarımızı; bugün, yarın ve pazar günü güzel bir şekilde buluşturmak suretiyle, yeniden Türk milleti olarak kendi renklerimizle boyanalım."

Topbaş: "Kimliğimizi yeniden belirlemek adına bir aradayız"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise geleneklerden kaynaklanan ve milleti millet yapan değerlerin bulunduğunu dile getirdi.

Türk milletinin de kadim bir millet olduğunu anlatan Topbaş, "Büyük bir geçmişe mensubuz. Bu değerlerle tekrar buluşmak, tekrar bir araya gelmek, kimliğimizi yeniden belirlemek adına bir aradayız. Bizi biz yapan değerlerle buluşarak yarına daha emin adımlarla yürüyebiliriz." dedi.

Türklerin, dünyada en zengin geçmişe sahip milletlerden biri olduğunu ifade eden Kadir Topbaş, "Dünyaya yön veren, kültür ve fikirleriyle kendine güven duyan, güvenle geleceğe bakan millet olarak, 15 Temmuz Türkiye'si iyi bir milat oldu. Bunu iyi değerlendirmek zorundayız. Yeni sayfa açıldı. Milletçe 79 milyon el ele vererek, dost ve düşman ülkelere ezber bozan, doğruları ortaya koyan bir çalışma ortaya koymak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlığıyla bu ulus bunu başaracak." şeklinde konuştu.