Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Asgari ücrette enflasyon hesabının da üzerinden bir rakam verdik. Asgari ücret bu yıl 1400 liranın altına düşmeyecek. İşverene gelen 27 liralık ilave bir yük var, enflasyon üzeri hesapta. O destek de aynı şekilde devam edecek. İşçi kardeşlerimizin taleplerini karşılamayı arzu ederiz. Ama bu parayı hükümet vermiyor, işveren veriyor. Ekonomik istikrar bozulmuyorsa büyüme geliyor. 14 yılda işçilerin standardını yükselttik. Türk-İş'in de imzalamasını arzu ederdik. 'Kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar' diyorlar. Biz de diyoruz ki kaşığımızı daha da büyütelim.

(Kılıçdaroğlu'nun açıklaması) Bu açıklamalar hiç şık değil. Ben bu asgari ücret rakamının daha altında bir rakamla geçindiğimi bilirim. Asgari ücret sat üzerinden hesaplanır. 1404'ün 4'ünü SGK'nın genel müdürlüğünü yapmış birisinin bilmesi gerekiyor.

(Emekliye promosyon) Bankalarla yaptığım görüşmelerde reel rakamların çok düşük olduğunu, emeklileri mutlu etmeyeceğini gördüm. Emeklilerin uzun süredir beklediği haberi bugün veya yarın Başbakanımız açıklayacak. Ülkenin ekonomisi büyüdükçe vatandaşın standardı yükselir. Siyasi istikrarı millete borçluyuz.

(Taşeron işçi düzenlemesi) Kıdem tazminatı ve Kamu çalışanı reformu. Kamu çalışanı reformu şu anda yamalı bir bohça gibi. Biz kamu çalışanı reformunu yama yerine yeniden yaparak düzenleme yapmalıyız. İşçi kardeşlerimizin yüzde 90'ı sendikasız. Bunun da yüzde 86'sı kıdem tazminatı alamıyor. Burada adeletsizlik var. Öyle bir sistem kurmalıyız ki güvenilir ve sürdürülebilir olmalı. Bunu tüm paydaşlarla görüşüyoruz, inşallah 2017'de bunu Türkiye'ye kazandıracağız.

(Kamuda FETÖ operasyonu) Toplam rakam 122 bin 777. İhraç 87 bin 228, açığa alınan 35 bin 549, iade edilen 17 bin 20. Bakanlığımızda da 581 iade oldu.